Bănci și Asigurări

Prabusirea vanzarilor auto a redus la jumatate afacerile Porsche Leasing

Prabusirea vanzarilor auto a redus la jumatate afacerile Porsche Leasing

Kurt Leitner, seful Porsche Finance Group: Clientii prelungesc perioada de utilizare a masinilor

17.09.2009, 17:40 34

Compania face parte din grupul financiar Porsche, construit injurul importatorului auto cu acelasi nume, si este specializata pesegmentul de leasing pentru autovehicule. Vanzarile de masini noiau scazut cu peste 50% de la inceputul acestui an.

"Scaderea pietei auto a avut, desigur, un impact asupra pieteide leasing. Schimbarile in comportamentul consumatorului pot fiobservate comparand situatia actuala cu aceeasi perioada a anuluitrecut. Spre exemplu, acum clientii prelungesc durata de utilizarea masinilor si amana decizia de a achizitiona un nou autoturism",afirma Kurt Leitner, directorul executiv (CEO) al Porsche FinanceGroup.

Piata de leasing s-a prabusit in primele sase luni din acest an,scaderea fiind de 74%, pana la nivelul de 777 mil. euro, inprincipal din cauza scaderii vanzarilor de masini si de echipamenteindustriale.

"Vanzarile la nivel local au inceput sa scada inca de anultrecut. Este evident ca pe fondul unei piete auto care ainregistrat o scadere de 60% in doar cateva luni, toate volumeledescresc", mai spune Leitner.

La sfarsitul primului trimestru din acest an, Porsche era a douacompanie de pe piata de leasing, dupa UniCredit LeasingCorporation. Companiile sunt lovite de scaderea finantariloracordate dupa o perioada de mai multi ani de boom, cu cresteri de40-60%.

Leasingul financiar reprezinta 70% din afacerile Porsche FinanceGroup, care mai cuprinde o companie de leasing operational (PorscheMobility), o banca specializata pe credite auto (Porsche Bank), ofirma de asigurari auto Casco (Porsche Insurance) si un broker deasigurari.

Finantarile pentru achizitia de autovehicule, principalul motoral pietei de leasing, au scazut dramatic in primul semestru, cu76%, coborand la nivelul de 507 mil. euro. In prima jumatate din2008 leasingul pentru masini a depasit 2,1 miliarde de euro.

Ponderea leasingului auto in totalul pietei a coborat la 65%dupa primele sase luni din acest an, fata de 71% in aceeasiperioada din 2008. Potrivit estimarilor companiilor, piata deleasing se va reduce cu cel putin 60% in acest an. In 2008 valoareatotala a bunurilor finantate in leasing a fost de circa 4,8miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO