Bănci și Asigurări

Presedintele CSA: Cresterea asigurarilor va cobori la 12-15% anul viitor

26.11.2008, 17:37 13

Piata asigurarilor a ajuns la 6,67 mld. lei (1,83 mld. euro) in primele noua luni din acest an, cu 26% peste nivelul din aceeasi perioada din 2007, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Primele brute subscrise din asigurari generale au fost de 5,36 miliarde de lei (1,47 miliarde de euro), in crestere cu 25%. In totalul pietei asigurarile generale au o pondere de 80%. "Politele auto Casco reprezinta 50% din piata asigurarilor generale, cele de raspundere civila auto obligatorie 26%, iar cele de incendiu 12%", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Vanzarile de asigurari auto Casco au fost astfel de 2,68 miliarde de lei (736 de miloane de euro) in primele trei trimestre, iar cele de polite RCA s-au ridicat la 1,39 miliarde de lei (383 de milioane de euro). Asigurarile Casco si cele de incendiu s-au numarat printre cele mai dinamice segmente ale pietei in aceasta perioada, cu cresteri de 42%, respectiv 48%. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat pe segmentele asigurarilor de credite (minus 53%), asigurarilor de mijloace de transport naval (18%) si al celor de protectie juridica (9%).
Primele brute subscrise din asigurari de viata au urcat cu 27% in primele noua luni, pana la 1,31 miliarde de lei (361 de milioane de euro). Cea mai mare crestere, de 34%, s-a inregistrat pe segmentul asigurarilor de viata traditionale, in timp ce politele unit-linked (legate de fonduri de investitii) au avansat cu 12%.
Presedintele CSA estimeaza ca anul viitor ritmul de crestere a pietei asigurarilor va cobori cu circa 10 puncte, pana la 12-15%, ca urmare a impactului turbulentelor de pe pietele financiare. "Pentru anul acesta ne-am pastrat estimarea de 20-25% de crestere a pietei, insa anul viitor estimam ca ritmul de crestere va cobori la 12-15% din cauza crizei financiare", a spus Toncescu. Ea a adaugat ca, la fel ca in acest an, si anul viitor asigurarile de viata vor creste mai repede decat cele generale.
Constantin Toma, directorul general al Omniasig, a doua companie din piata asigurarilor, afirma ca este normal ca piata sa fie afectata de criza. Vanzarile de masini noi scad, ceea ce inseamna ca asiguratorii le vor vinde mai putine polite Casco firmelor de leasing, iar creditarea incetineste, ceea ce va duce la franarea asigurarilor de locuinte.
"Nu ne place sa recunoastem acest lucru, dar trebuie sa fim realisti. Resimtim criza, pentru ca asigurarile sunt o oglinda fidela a economiei. Daca societatile de leasing finanteaza mai putine masini, iar creditarea se reduce, acest lucru se vede si la companiile de asigurari", explica Toma.
Omniasig si-a revizuit recent bugetul pentru anul viitor, estimand o crestere cu 10-20 de puncte mai mica decat cea prevazuta initial, de circa 50%. Directorul general al companiei se asteapta la o crestere de 30-40% a primelor brute subscrise in 2009.
"Ne-am reevaluat planurile pentru 2009, pentru ca trebuie sa fii pregatit cu mai multe scenarii. Noi avem trei scenarii pentru anul viitor, unul normal, pe care credem ca il vom aplica, unul moderat, unde cresterea este mai mica si unul pesimist", afirma Toma.
Omniasig, companie a grupului austriac Vienna Insurance, a inregistrat in primele noua luni o crestere de circa 49% a primelor brute subscrise, la 919 milioane de lei (252,5 milioane de euro). Profitul brut a urcat cu 54%, la 28,3 milioane de lei (7,8 milioane de euro). In alta ordinei de idei, CSA a prezentat ieri rezultatele unui studiu privind impactul pe care il va avea asupra asiguratorilor introducerea unor noi reglementari privind solvabilitatea companiilor de asigurari, Solvency II, prevazute sa intre in vigoare in 2013.
Solvency II reprezinta un set de directive care modifica fundamental mai multe aspecte ale legislatiei europene din domeniul asigurarilor. Noul regim de solvabilitate nu va avea un impact major asupra companiilor de asigurari din Romania, dar va conduce la cresterea capitalurilor proprii pe fondul reducerii valorii rezervelor tehnice, potrivit presedintelui CSA. Aceasta este una din concluziile unui studiu de impact cantitativ al aplicarii Solvency II, denumit QIS4, derulat la nivel european, care a inclus si sapte societati din Romania. Aceste companii au o pondere de 51,4% din sumele subscrise la nivel de piata pentru asigurarile generale si constituie 59,7% din totalul rezervelor tehnice brute pentru asigurarile de viata", a spus Toncescu.
Solvency II se va aplica societatilor cu prime brute subscrise de peste 5 mil. euro anual. Noul regim de solvabilitate presupune adecvarea capitalurilor proprii in functie de riscurile pe care le subscriu.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO