Bănci și Asigurări

Presiunea pe leu scade: cursul a coborât brusc pe palierul de 4,44 lei/euro

Presiunea pe leu scade: cursul a coborât brusc pe palierul de 4,44 lei/euro

Autor: Ciprian Botea

28.06.2012, 00:05 895

Cursul de schimb leu-euro a coborât ieri la minimul ultimelor cinci săptămâni pe fondul unor fluxuri semnificative de euro care au ajuns pe piaţa interbancară şi au redus presiunea la care moneda naţională a fost supusă constant în ultimele două luni.

BNR a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,4441 lei/euro, în scădere cu doi bani faţă de cotaţia oficială de marţi. Un nivel mai scăzut al cursului, de 4,4408 lei/euro, fusese consemnat pe 21 mai, ulterior cotaţiile urcând pe palierul de 4,46 lei/euro.

"Valutele din regiune au fost relativ stabile în şedinţa de miercuri, dar leul s-a apreciat datorită unor fluxuri importante de euro care au intrat pe piaţă", potrivit unui raport al analiştilor Piraeus Bank. Volumele pe piaţa interbancară au fost mai ridicate comparativ cu şedinţele precedente în condiţiile în care unii jucători au decis să-şi închidă poziţiile.

Leul a beneficiat şi de un sentiment pozitiv al investitorilor aflaţi în aşteptarea summitului european care începe astăzi. De altfel, presiunea pe leu a fost alimentată în ultimele săptămâni în prin­cipal de tensiunile de pe pieţele externe generate de criza datoriilor suverane din zona euro.

Presiunile asupra leului reveniseră la finalul săp­tă­mânii trecute, când cotaţiile pe pia­ţa interbancară au de­pă­şit pragul de 4,47 lei/euro, alimentate de tensiunile de pe scena politică.

Cursul oficial nu a depăşit însă pragul de 4,47 lei/ euro, dealerii afirmând că în ultimele săptă­mâ­ni leul a fost sus­ţinut în mod constant de BNR prin intervenţii indirecte pe piaţa valutară.

Intervenţiile pentru apărarea cursului au secat piaţa de lichiditate, iar dobânzile interbancare au urcat cu un punct procentual în ultima lună şi jumătate. Dobânda Robor la 3 luni, utilizată ca referinţă în multe contracte de credit, ajungea ieri la 5,3% pe an. Analiştii se aşteaptă ca presiunea pe dobânzi să continue.

"Presiunile pe curs şi tensiunile în creştere pe scena politică nu îi permit băncii centrale să lase mai multă lichiditate în piaţă. Intervenţiile valutare de până acum au împins costul finanţării în lei mult mai sus comparativ cu lunile martie-aprilie", scriu într-un raport analiştii ING Bank.

Leul a pierdut circa 3% în faţa euro de la începutul acestui an, iar deprecierea faţă de dolar a fost de circa două ori mai mare. Dolarul era cotat ieri la 3,5723 lei, nivel în scădere cu 1,5 bani faţă de ziua precedentă. Creşterea mai ac­centuată a dolarului vine în condiţiile în care acesta s-a apreciat puternic şi în faţa monedei europene în ultimele două luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO