Bănci și Asigurări

Presiunea restanţelor se atenuează: sumele întârziate la plată au crescut cu 50 mil. lei în noiembrie

Presiunea restanţelor se atenuează: sumele întârziate...

Autor: Ciprian Botea

13.01.2014, 19:51 271

Un număr de 685.000 de persoane fizice aveau la sfârşitul lunii noiembrie restanţe în valoare de 11,4 miliarde de lei (2,6 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, potrivit datelor BNR. Restanţele au crescut cu numai 50 mil. lei faţă de luna anterioară. Evoluţia din noiembrie este notabilă în condiţiile în care luna octombrie înregistrase un salt al restanţelor de peste o jumătate de miliard de lei. Totodată, numărul debitorilor cu restanţe mai mari de 30 de zile a scăut cu circa 17.000 de persoane faţă de luna octombrie.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, valoarea restanţelor a crescut cu aproape 20%, dar numărul restanţierilor a scăzut cu 55.000 de persoane. Trei sferturi din valoarea restanţelor reprezintă întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, sume trecute de bancheri în categoria pierdere şi provizionate integral. Practic, şansele ca aceşti bani să fie recuperaţi sunt nule, iar aceşti debitori ajung pe mâna recuperatorilor de creanţe. Restanţele la creditele în valută ajung la echivalentul a 7,1 miliarde de lei (1,6 mld. euro). Numărul creditelor cu restanţe a fost de 910.000 în noiembrie, iar valoarea medie a unei restanţe s-a situat la 12.500 de lei. La nivel agregat, populaţia şi companiile au credite restante de peste 30 miliarde de lei (7 mld. euro), iar băncile au fost nevoite să pună deoparte miliarde de euro ca provizioane de risc. Aceasta creează presiune pe indicatorii de profitabiliate şi întârzie reluarea creditării.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO