Bănci și Asigurări

Previziuni sumbre pentru piata asigurarilor de credite

Previziuni sumbre pentru piata asigurarilor de credite

Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban: Din cauza cresterii dobanzilor, nerambursarile au crescut si ele foarte mult, ceea ce inseamna ca se majoreaza daunele asiguratorilor. Aceste polite aduc pierderi, avand in vedere cotele de prima foarte mici.

09.07.2008, 15:35 58

Piata asigurarilor de credite are un viitor sumbru, dupa ce ani la rand a fost o afacere infloritoare pentru companiile de asigurari. Jucatorii din piata estimeaza ca anul acesta piata va bate pasul pe loc, asa cum s-a intamplat anul trecut, sau se va reduce, in conditiile in care in perioada 2002-2006 s-a dublat de la un an la altul.
"Din cauza cresterii dobanzilor, nerambursarile au crescut si ele foarte mult, ceea ce inseamna ca se majoreaza daunele asiguratorilor. Aceste polite aduc pierderi, avand in vedere cotele de prima foarte mici. Ca sa rezisti in aceasta piata, trebuie sa ai reasigurare, insa si reasiguratorii se feresc de aceste polite din cauza pierderilor", afirma Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban, unul dintre cei mai mari jucatori din piata asigurarilor de credite.
Asigurarile de credite sunt cumparate de banci si alte institutii financiare pentru a acoperi riscul de nerambursare al debitorilor. In cazul producerii acestui risc, asiguratorul trebuie sa plateasca suma pe care clientul bancii o mai avea de rambursat, urmand sa recupereze apoi banii de la acesta. Procesul de recuperare este insa foarte lung si nu intotdeauna are succes.
Anul trecut, primele brute subscrise din asigurari de credite au scazut usor in lei, pana la 389,4 milioane de lei, de la 395,9 milioane de lei in 2006, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. In euro, insa, din cauza diferentelor de curs valutar, piata a urcat cu 4%, pana la 116,7 milioane de euro.
"Anul acesta piata va continua sa scada, iar daunele isi vor mentine tendinta de crestere", spune Ceraceanu. Asiguratorii afirma ca politele de credite au devenit cel putin la fel de paguboase ca si cele auto, in cazul unor companii primele brute subscrise fiind depasite de daunele platite.
Nu doar companiile de asigurari au inceput sa se fereasca de acest business, ci si bancile. Daca pana acum cativa ani bancile incheiau asigurari de credite, mai ales cu companiile din grupul din care fac parte, in prezent unele prefera sa isi faca provizioane pentru eventuale pierderi, in timp ce altele formeaza echipe de recuperatori.
Asiguratorii afirma ca majoritatea daunelor care apar acum sunt generate de polite incheiate in urma cu mai multi ani. Acestea vin de la clienti care au contractat un credit pe care au putut sa il plateasca pana acum, insa deprecierea leului si majorarile succesive de dobanzi au facut dificila rambursarea ratelor, in conditiile in care cea mai mare parte a imprumuturilor contractate de populatie sunt in euro.
De altfel, si analistii BNR noteaza in Raportul asupra stabilitatii financiare, publicat recent, ca pierderile din politele de credite ar putea deveni un factor de instabilitate pentru piata. "Piata asigurarilor de credite a stagnat in anul 2007 comparativ cu 2006 din punct de vedere al primelor brute subscrise, dar riscurile preluate de catre companiile de asigurari, cuantificate prin rata de despagubire, s-au amplificat. Pierderea neta inregistrata pe acest segment al pietei indica o subevaluare a riscurilor de catre societatile de asigurari pe fondul deteriorarii portofoliului de credite asigurate. Valoarea pierderii este redusa, insa persistenta sau avansul acesteia poate fi un factor de instabilitate, in conditiile in care piata asigurarilor de credite are un grad ridicat de concentrare", se arata in raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO