Bănci și Asigurări

„Prima casa” a tinut ipotecarele pe crestere si ramane speranta pietei

„Prima casa” a tinut ipotecarele pe crestere si ramane speranta pietei
01.02.2010, 23:10 33

Creditul ipotecar si-a incetinit la mai putin de 10% avansul in2009, dar, spre deosebire de creditul de consum, a ramas interitoriul pozitiv pentru ca a avut sprijinul garantiilorguvernamentale din programul "Prima casa".

Soldul creditelor ipotecare a ajuns la 5,75 mld. euro (24,3 mld.lei) la sfarsitul lui decembrie, cresterea exprimata in euro fiindde 9,2% comparativ cu 2008, arata datele BNR. Cresterea cu aproape500 mil. euro a soldului creditelor ipotecare este echivalenta cusuma garantiilor utilizate de banci din plafonul de un miliard deeuro alocat pentru "Prima casa". Bancherii spun insa ca "Primacasa" nu a fost singurul motor de crestere a creditului ipotecar.

"«Prima casa» a avut un rol important in avansul de anul trecutal ipotecarului, dar a existat cerere si pentru creditul clasic. LaCEC, de exemplu, am avut o crestere importanta pe creditultraditional in lei", a declarat Radu Ghetea, presedintele CEC Banksi al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Avand in vedere ca mai putin de jumatate din plafonul degarantare a fost utilizat pana la sfarsitul lui decembrie, Guvernula decis ca restul garantiilor sa ramana disponibile pentruantecontractele incheiate inainte de 15 februarie 2010. Fondul deGarantare a acordat saptamana trecuta alocatii suplimentare de 60mil. euro mai multor banci.

In prezent, reprezentantii ARB si cei ai Ministerului de Finantediscuta o noua formula a programului, care ar putea fi definitivatapana la jumatatea acestei luni. "Propunerile noastre ar fi inprimul rand sa se mentina programul si in al doilea rand sa semajoreze limita de garantare a unui credit de la 60.000 la 80.000de euro", a spus Ghetea. Analistii apreciaza ca "Prima casa" a avutin primul rand un efect psihilogic asupra pietei, dar nicirezultatele practice nu pot fi ignorate. "A avut un efect pozitivatat prin dezmortirea creditului ipotecar, cat si prin relativastabilizare a preturilor de pe piata imobiliara", apreciaza MelaniaHancila, economistul-sef al Volksbank. Ea spune ca programul artrebui sa continue avand in vedere ca riscurile de pe piata sunt incontinuare mari si este important ca acestea sa fie impartite intrebanci si stat.

FMI a fost de acord cu reportarea din 2009 pentru 2010 a unorgarantii de pana la 1,25 mld. euro pentru continuarea programului. Majoritatea bancilor inscrise in "Prima casa" au oferte de crediteipotecare in euro, cu marje de dobanda de cel mult 4% pesteindicatorul EURIBOR la trei luni. La creditele in lei marja dedobanda este de maximum 2,5% peste indicatorul ROBOR la trei luni,care se situa ieri la 8,15% pe an. Pe langa aceste marje, clientiitrebuie sa plateasca si un comision de 0,37% pe an perceput deFNGCIMM pentru analiza dosarelor.

CEC va continua sa acorde credite in lei. "Suntem o banca de leisi nu ne putem permite sa dam credite ipotecare in valuta. Suntemputin defavorizati pentru ca dobanzile sunt mai mari, dar oameniiinteleg riscul valutar si sunt destui care iau credite in lei", aexplicat Ghetea.

Creditul ipotecar in lei a avansat anul trecut cu doar 3,4%,pana la 1,7 mld. lei (circa 400 mil. euro) dupa cresteri de douacifre in anii anteriori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO