Bănci și Asigurări

"Prima casa", in faza ajustarilor. Mingea e la BNR si Guvern

29.05.2009, 00:00 28

Costul cat mai mic al creditelor este principalul obiectiv urmarit de Ministerul Finantelor in construirea programului "Prima casa", acesta fiind un factor-cheie pentru maximizarea accesului la aceste finantari. Discutiile au vizat coborarea costului creditelor undeva sub nivelul de 6% pe an, la euro.

"Cifra este calibrata pentru cei care sunt deasupra cazurilor sociale, respectiv isi permit sa plateasca rata pentru un credit dar nu au avans. Clientii eligibili sunt cei care la momentul cererii nu au o casa", au explicat pentru ZF surse apropiate discutiilor.
Bancherii au plecat optimisti de la intalnirea de ieri de la Guvern, dupa ce BNR si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii - agentul care va oferi garantia din partea statului - s-au angajat sa opereze cat mai repede modificarile legislative necesare pentru demararea proiectului. Obiectul de activitate al Fondului trebuie sa fie extins, pentru a permite si acordarea acestor garantii.
Statul va garanta pentru credite de pana la 60.000 de euro; in cazul in care cumparatorul doreste sa achizitioneze o casa mai scumpa, trebuie sa vina cu diferenta.
BNR a fost de acord ca bancile sa ceara un avans de pana la 5% pentru creditele oferite in cadrul programului, desi in toamna impusese prin normele de creditare aprobate niveluri de cel putin 15%.
Detaliile tehnice nu au fost stabilite la intalnirea de ieri, la care au participat sefii bancilor reprezentate in Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor, urmand sa fie creata o comisie speciala.
Bancherii au mers ieri la discutii cu drafturi de produse de creditare construite potrivit indicatiilor primite anterior de la Ministerul Finantelor.
In prima faza, creditele au fost concepute in euro, cu perioade de rambursare de 30 de ani. Statul nu va impune insa un produs unic, Ministerul Finantelor favorizand varianta in care vor aparea diferentieri competitive intre banci.
Guvernatorul BNR i-a asigurat ieri pe pe bancheri ca garantia statului va fi acordata imediat in caz de neplata a ratelor aferente creditului contractat, fara ca bancile sa fie obligate sa execute garantia.
"Este o schema simpla, dumneavoastra sa aveti garantat faptul ca, in caz de neplata, garantia functioneaza imediat, nu trebuie sa executati garantia. Garantia trebuie sa fie cea de la Fond, sa nu aveti garantie imobiliara, cu alte cuvinte. Si eu cred ca schema va pleca la drum foarte, foarte repede pe o formula din asta", a spus Isarescu, citat de Mediafax.
Discutiile au vizat activarea garantiei oferite de stat pentru creditele care vor ajunge sa aiba intarzieri mai mari de 60 de zile (inainte ca imprumutul sa ajunga in clasa "pierdere"), astfel incat bancile sa nu fie nevoite sa constituie provizioane importante.
Ipoteca pe imobilul achizitionat va fi instituita in favoarea Fondului. Ca si in cazul garantiilor pentru IMM, Fondul va percepe un comision, care va fi suportat de client, insa aceste detalii nu au fost definitivate.
La randul sau, ministrul finantelor Gheorghe Pogea a aratat ca principalele obiective vizate sunt rezolvarea unei probleme sociale si relansarea pietei imobiliare si a sectorului de constructii.
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO