Bănci și Asigurări

Prima scadere a afacerilor Allianz-Tiriac: -4,5% in T1

11.05.2009, 19:31 17

Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor, a inregistrat in primul trimestru prima scadere a afacerilor, cu 4,5% fata de aceeasi perioada din 2008, pana la 351,3 mil. lei (82,3 mil. euro).

"Volumul afacerilor societatii a evoluat in acelasi sens cu tendinta inregistrata la nivelul intregii piete de asigurari care, foarte probabil, va evidentia o contractie a veniturilor din prime brute subscrise", au declarat oficialii companiei.
Potrivit ultimelor date ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primele doua luni din acest an piata a scazut cu aproximativ 4%.
Pe segmentul asigurarilor generale, care reprezinta 92% din afacerile Allianz-Tiriac, primele brute subscrise s-au redus cu 5,4% fata de primele trei luni din 2008, pana la 323,5 mil. lei (75,8 mil. euro). Pe asigurari Casco, subscrierile s-au diminuat cu 2,2%, pana la 182,5 mil. lei (42,8 mil. euro), in timp ce pe asigurari RCA (raspundere civila auto obligatorie) afacerile au urcat cu 1,4%, pana la 68,7 mil. lei (16,1 mil. euro).
"Stoparea dezvoltarii parcurilor auto genereaza, pe de o parte, o reducere a cererii de polite noi Casco. In acelasi timp, insa, denuntarea unui numar de contracte de leasing din ce in ce mai mare determina rezilierea inainte de scadenta a politelor de asigurare de avarii si furt corespunzatoare. Acestea sunt principalele motive care au dus la usoara scadere a volumului de prime brute subscrise pe clasa de asigurari Casco", explica reprezentantii Allianz-Tiriac.
Pe de alta parte, compania a crescut pe segmentul RCA datorita ofertei segmentate in functie de profilul de risc al soferului si de caracteristicile masinii.
 
Creste pe asigurari de viata
Asigurarile de viata i-au adus companiei o crestere de 7,4%, pana la 27,8 mil. lei (6,5 mil. euro), sustinuta de vanzarile de polite traditionale.
Allianz-Tiriac a inregistrat un profit operational de 5,2 mil. lei (1,2 mil. euro) in primul trimestru.
"La fel ca intreaga piata a asigurarilor, resimtim efectele crizei, insa suportam mult mai bine presiunile generate de deteriorarea conditiilor de piata", a declarat Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac.
In 2008 compania a raportat un profit brut de 35 mil. lei (9,5 mil. euro), potrivit rezultatelor auditate, in scadere cu 17% fata de 2007, din cauza majorarii provizioanelor.
Primele brute subscrise anul trecut au fost de peste 1,38 mld. lei (376,2 mil. euro), cu 12% peste nivelul din 2007.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO