Bănci și Asigurări

Primaria Capitalei: Avem banii, dar unde ii plasam?

20.06.2005, 17:51 19

Primaria Bucuresti va organiza saptamåna aceasta o licitatie pentru desemnarea bancilor unde vor fi plasati banii proveniti din vånzarea euroobligatiunilor emise de Capitala, a declarat agentiei Mediafax Cristina Pårvulescu, directorul executiv al Directiei Managementul Creditelor Externe din PMB.

a??Banii vor intra imediat dupa semnarea contractelor, adica pe 22 iunie. Påna atunci, Primaria va selecta bancile unde va fi plasata o parte din suma. Caietul de sarcini urmeaza sa fie aprobat cel mai probabil luni, iar licitatia este programata pentru saptamåna viitoare (curenta, n. red.)a??, a explicat Pårvulescu.

In majoritatea cazurilor cånd emitentul doreste plasarea fondurilor atrase la o alta banca decåt administratorul emisiunii, licitatia pentru desemnarea acestuia se organizeaza inaintea vånzarii titlurilor. In acest caz, ABN Amro, care a administrat emisiunea de euroobligatiuni a Capitalei, ar fi putut asigura depozitarea fondurilor atrase, asa cum de altfel se procedeaza in mod curent.

Potrivit directorului din Primaria Municipiului Bucuresti (PMB), caietul de sarcini este elaborat in colaborare cu experti de la Banca Nationala a Romåniei, Ministerul Finantelor Publice si Primarie. Dupa publicarea caietului de sarcini, bancile vor depune oferte, iar selectia se va incheia inainte de 22 iunie.

Emisiunea lansata la sfårsitul saptamånii trecute pe piata din Luxemburg a fost subscrisa integral, la valoarea de 500 de milioane de euro, maximul de imprumutare aprobat de Ministerul Finantelor. Dobånda a fost stabilita la 4,125% pe an, iar randamentul la 4,277%, titlurile fiind våndute cu discount. Dobånda se va plati anual, iar principalul la sfårsitul perioadei de maturitate de zece ani.

Valoarea planuita a emisiunii era de numai 180 de milioane de euro, in conditiile in care reprezentantii PMB nu anticipasera un interes atåt de mare. Cererea totala a depasit insa cu mult estimarile initiale, totalizånd 800 de milioane de euro. Potrivit administratorului ABM Amro, Bucurestiul a reusit sa imprumute cea mai mare suma, cu cel mai mic cupon dintre toate capitalele din Europa Centrala si de Est care au apelat o asemenea sursa de finantare.

Agentia de rating Standard&Poora??s a acordat la inceputul lunii calificativul a??BB+a?? obligatiunilor emise de Primaria Bucuresti, la nivelul celui acordat orasului.

Peste 80 de investitori au subscris in cardul emisiunii, majoritatea acestora provenind din Germania (48%) si Austria (21%), dar si din Elvetia, Grecia si Marea Britanie. In cadrul acestora, majoritatea au fost fie companii de administrare de active, fie banci, ponderea cumulata detinuta de acestea depasind 80%. Printre investitori se regasesc insa si fonduri de risc sau de pensii precum si companii de asigurari.

Cristina PÃ¥rvulescu a mai declarat ca strategia prevazuta pentru stingerea imprumutului are in vedere o refinantare inaintea datei de scadenta din 2015.

In opinia directorului PMB, Capitala poate sustine, fara probleme, atragerea unor sume suplimentare, mai ales ca påna la sfårsitul anului legea va fi modificata, iar Bucurestiul va avea un buget consolidat, care sa includa toate cele sase sectoare.

Chiar si in aceste conditii, datoriile municipalitatii ar putea ajunge la 90% din veniturile operationale anul viitor, fata de 44% in 2003, atentioneaza analistii Standard&Poora??s. Gradul de indatorare si expunerea la riscul valutar sunt compensate insa de scadenta lunga a datoriilor.

In aceste conditii, PÃ¥rvulescu a declarat ca Primaria Bucuresti va atrage un nou imprumut de pe pietele internationale in urmatorii doi ani.

Serviciul datoriei Capitalei, incluzånd emisiunea de obligatiuni, se va ridica la 14,4% din total buget in 2006 si va scadea treptat påna la 4,5% in 2015, in lipsa altor angajamente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO