Bănci și Asigurări

Primele randamente, pe patru zile, ale fondurilor de pensii obligatorii

Primele randamente, pe patru zile, ale fondurilor de pensii obligatorii

Click pentru imaginea marita

28.05.2008, 21:20 19

Fondurile de pensii obligatorii au inregistrat randamente intre -0,67% si 0,12% in primele patru zile de administrare a contributiilor participantilor, adica de martea trecuta pana vineri.
Majoritatea fondurilor de pensii au publicat ieri valoarea unitatilor de fond din data de 23 mai, adica la patru zile dupa ce au incasat primele contributii de la participanti, valoarea totala a carora a fost de 24,1 milioane de euro (88,2 milioane de lei).
Administratorii de pensii private vor publica in fiecare saptamana pe site-urile lor de internet evolutia unitatii de fond si a valorii activelor (valoarea initiala a unitatii de fond, din ziua de 20 mai, a fost de 10 lei).
Sase din cele douasprezece fonduri de pensii care si-au publicat rezultatele dupa primele patru zile au mers pe plus, restul inregistrand randamente negative. Rezultatele nu sunt insa relevante, spun administratorii, pentru ca perioada de timp este foarte scurta.
"Abia dupa un an ne vom putea face o impresie despre randamentele fondurilor si dupa vreo trei ani vom putea trage primele concluzii", afirma Eugen Voicu, directorul general al Aviva Fond de Pensii, al cincilea jucator din aceasta piata.
El spune ca au obtinut randamente negative fondurile cu expunere pe piata de capital, din cauza scaderii valorii actiunilor.
Primii trei jucatori din piata - ING, Allianz-Tiriac si Generali - au obtinut saptamana trecuta randamente de 0,06%, 0,12% si -0,67%. Allianz-Tiriac a avut cel mai mare randament din piata in aceste zile, in timp ce randamentul cel mai redus a fost la Generali.
Au mai mers pe plus fondurile administrate de AIG (0,07%), Interamerican (0,04%), BT Aegon (0,08%) si OTP (0,04%). Pe de alta parte, au inregistrat scaderi usoare fondurile administrate de Aviva (-0,38%), BCR (-0,31%), BRD (-0,37%), Omniasig (-0,46%) si Bancpost (-0,04%).
Administratorii vor publica structura investitiilor din aceasta luna la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie.
"Structura investitionala se va afisa lunar pentru luna precedenta", explica Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, liderul pietei. In fiecare saptamana, fondurile raporteaza Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private structura investitiilor pe categorii de active, iar o data pe luna se face o raportare mai detaliata.
La fondurile de pensii obligatorii au aderat peste 4,1 milioane de angajati cu varste de pana la 45 de ani, contributia medie pe participant fiind de 7,55 de euro luna trecuta. Peste 23% din acesti angajati au insa conturile goale, adica angajatorii nu le vireaza contributiile de asigurari sociale de stat, cea mai frecventa cauza fiind intarzierea depunerii declaratiilor nominale la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO