Bănci și Asigurări

Primul an de criza i-a costat 136 mil. euro pe actionarii firmelor de leasing si de credite

06.12.2009, 23:14 32

Companiile de leasing si cele de credite de consum au primit dela actionari aproape 136 mil. euro pentru sustinerea activitatii inperioada septembrie 2008 - septembrie 2009, adica in primul an decriza, potrivit datelor Oficiului National al RegistruluiComertului (ONRC).

Pentru a face o comparatie, in sectorul bancar au fost realizatemajorari de capital in valoare de 325 mil. euro in primul an decriza, iar in domeniul asigurarilor - de 420 mil. euro. Inconditiile in care piata de leasing si cea de creditare au fostputernic lovite de prabusirea cererii, iar provizioanele au urcatfoarte mult din cauza inmultirii rau-platnicilor, nevoia de capitala companiilor a crescut.

"Majorarile de capital au fost realizate in principal pentru aacoperi cresterea provizioanelor. Pe langa aporturi de capital,multe companii au primit imprumuturi subordonate de la actionaripentru acoperirea cheltuielilor cu provizioanele", afirma RazvanDiaconescu, directorul general al Impuls Leasing.

Astfel, in primul an de criza cea mai mare majorare de capital,in valoare de 21 mil. euro, potrivit datelor ONRC, a fost realizatala Fortis Lease. Pe locul doi in acest clasament se situeazabritanicii de la Provident Financial, care acorda credite de micavaloare la domiciliul clientilor.

Majorari de capital de peste 10 milioane de euro au mai fostrealizate la companiile Ralfi (15,3 mil. euro, acorda credite deconsum sub brandul GE Money), UniCredit Consumer Financing (10 mil.euro) si Domenia Credit (10 mil. euro, acorda credite ipotecare subbrandul GE Money).

Cele mai recente date publicate de Banca Nationala arata ca inprimul semestru din acest an activele institutiilor financiarenebancare (IFN - in principal companii de leasing si de credite) auscazut cu un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO