Bănci și Asigurări

Primul an de pensii private le-a adus fondurilor 329 de milioane de euro

Primul an de pensii private le-a adus fondurilor 329 de milioane de euro
20.05.2009, 00:00 23

Primul an de la reformarea sistemului de pensii le-a adus fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) aproape 329 mil. euro in administrare de la cei peste 4,7 milioane de clienti pe care i-au adunat pana acum, arata datele Casei Nationale de Pensii (CNPAS).

In data de 20 mai 2008 fondurile de pensii private au incasat primele contributii de la clienti, adica 2% din salariul brut al fiecaruia, suma care se scade din contributia platita la stat, iar sistemul de pensii a trecut printr-o schimbare radicala, fiind introdusa notiunea de "cont individual". Aceasta inseamna ca fiecare client al unui fond are un cont personal in care se acumuleaza contributiile lui, care sunt investite, spre deosebire de contributiile care intra in bugetul asigurarilor sociale, unde nu exista conturi individuale, iar banii sunt platiti imediat pensionarilor actuali, fara a se face plasamente financiare pentru a obtine un randament.
Ieri, fondurile au primit a treisprezecea runda de contributii, in suma de 112,7 mil. lei (26,9 mil. euro).
"Sistemul de pensii private a mers conform asteptarilor la inceput, ne asteptam sa avem conturi goale (clienti pentru care nu se platesc contributii de asigurari sociale - n.r.), dupa care prin noiembrie a inceput sa creasca ponderea conturilor fara contributii, pe fondul crizei", afirma Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii.
Daca la colectarea primilor bani de la clienti ponderea celor pentru care angajatorii vireaza contributii era de 23% din numarul total de clienti, in prezent aceasta a urcat la 27%.
Mihai Coca-Cozma, directorul general al AIG Pensii, spune ca singurul lucru la care nu s-a asteptat in acest prim an de colectare a banilor este faptul ca nu a fost majorata contributia de la 2% la 2,5% din salariul brut al clientilor, asa cum prevedea legislatia in vigoare. Guvernul a oprit cresterea contributiilor conform planului initial din cauza majorarii deficitului bugetului de asigurari sociale de stat.
"In rest, ponderea conturilor goale si evolutia salariului mediu al participantilor a fost conform asteptarilor noastre. Estimarea noastra initiala, tinand cont de experienta altor tari, era o pondere a conturilor goale de 30%, iar noi ne situam sub acest nivel."
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO