Bănci și Asigurări

Problemele IMM-urilor împing băncile din nou pe pierdere

Problemele IMM-urilor împing băncile din nou pe pierdere

Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii BNR

14.07.2010, 23:16 44

Bancile locale au înregistrat după primele cinci luni o pierderenetă de 204 mil. lei (circa 49 mil. euro), pe fondul deteriorăriicontinue a calităţii creditelor acordate, în special în zonaîntreprinderilor mici şi mijlocii (IMM).
"Este o tendinţă generală (de deteriorare a creditelor, n. red.)începând cu 1 ianuarie, uşor mai accentuată în ultimele două luni.Probleme au fost mai mult pe zona IMM", a comentat pentru ZFNicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR. Peprimele trei luni ale anului băncile reuşiseră să obţină un profitnet de 440 de milioane de lei (circa 100 de milioane de euro). Înprimul trimestru din 2009 băncile înregistraseră în premieră opierdere netă, însă ulterior au revenit pe profit.
Rezultatele sunt însă dispersate - în timp ce jucătorii marireuşesc să obţină câştiguri, băncile mici sunt pe minus, pentru căriscurile sunt concentrate, iar problemele unui client important lepot cauza lovituri puternice.
La băncile de talie mare şi medie (cu cotă de piaţă de peste 5% şirespectiv 1%) rentabilitatea capitalurilor a fost în primultrimestru de 11%, în timp ce la băncile mici a fost de -42%,reflectând pierderi.
Tendinţa accentuată de deteriorare a creditelor din ultimele lunis-a resimţit în tot sistemul, nefiind localizată la anumitebănci.
"Deocamdată nu am cerut niciunei bănci să se capitalizeze, pedatele la luna mai nu este nevoie. După raportarea datelor pentruluna iunie vom face o nouă analiză şi vom vedea atunci dacă va ficazul", spune Cinteză. Cele mai recente date ale BNR arată că, lanivelul sistemului, indicatorul de solvabilitate era de aproape 15%la martie. Solvabilitatea măsoară adecvarea capitalurilor deţinutede o bancă în funcţie de riscurile asumate. În cadrul acorduluiîncheiat în primăvara trecută cu Fondul Monetar Internaţional, BNRcere băncilor să menţină solvabilitatea peste 10%, faţă de un pragde 8% impus prin lege.
Atunci când un credit înregistrează întârzieri la plata ratelor maimari de 90 de zile sau împotriva debitorului sunt iniţiateproceduri judiciare, reglementările BNR obligă băncile săconstituie provizioane pentru întreaga sumă. Aceste cheltuieli suntacoperite din profitul operaţional, dar atunci când îl depăşesc,ajung să erodeze capitalurile proprii, iar acţionarii trebuie săaducă bani de acasă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO