Bănci și Asigurări

Profit de 2,8 milioane de euro la Eximbank in sase luni

26.08.2004, 00:00 10

Banca de Export Import a Romaniei (Eximbank) a obtinut, in primele sase luni, un profit net de 116 miliarde lei (2,8 milioane de euro), calculat in conformitate cu standardele internationale de contabililitate (IAS).
Rezultatul net din primul semestru este apropiat de profitul obtinut de banca in intreg anul 2003, cand a fost raportat un profit de 121,6 miliarde lei.
Oficialii bancii afirma ca profitul a fost obtinut cu toate ca banca a mentinut rata dobanzii de baza pentru creditele acordate exportatorilor la cel mai mic nivel de pe piata.
Eximbank are un statul special in sistemul bancar romanesc, misiunea sa fiind aceea de a sustine comertului exterior al Romaniei prin instrumente financiar-bancare si de asigurari specifice, atat in nume si cont propriu, cat si in numele si contul statului. Cel mai important actionar al bancii este statul care detine 87,5%  din capitalul social, restul actiunilor fiind in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare.
La sfarsitul primului semestru, activele bancii totalizau 8.567 miliarde lei, in crestere in termeni nominali cu 9,5% fata de finalul anului trecut, in timp ce capitalurile proprii ale bancii au atins 1.714 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate de banca a urcat la finalul lunii iulie la peste 1.500 miliarde de lei in crestere cu 58% fata de luna iulie a anului trecut.
Eximbank a sprijinit in primele sapte luni ale anului exporturi in valoare de 1,3 miliarde de dolari. Din acest total, valoarea contractelor de export care au beneficiat de credite cu dobanda bonificata se ridica la suma de 798 de milioane dolari. De asemenea, garantiile de export emise in contul statului corespund unor contracte externe in suma de 372  milioane de dolari, iar prin polite de asigurare emise in contul statului au fost sprijinite exporturi in valoare de 153 milioane de dolari.
Banca beneficiaza in acest an de 2.970 miliarde de lei alocati de la bugetul de stat pentru sustinerea exporturilor si investitiilor romanesti in strainatate. Suma este identica cu cea alocata in anul trecut, fondurile alocate in 2002 ridicandu-se la 1.680 miliarde de lei.
Eximbank are sapte filiale, in orasele Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Bacau si Craiova.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO