Bănci și Asigurări

Profitul BRD a urcat cu 48%, la 275 mil. euro

Profitul BRD a urcat cu 48%, la 275 mil. euro
22.02.2008, 18:35 18

BRD-SocGen a castigat anul trecut 917 mil. lei (echivalentul a 275 mil. euro), profitul net marcand o crestere de 40% in lei (48% in euro), de doua ori mai rapida decat in 2006.
Activele au urcat anul trecut cu 45%, in lei, pana la 40,7 miliarde. Exprimata in euro, cresterea a fost de 40%, pana la 11,27 miliarde, BRD ramanand astfel al doilea jucator din sistem din punctul de vedere al activelor, dupa BCR si inaintea Raiffeisen Bank.
"Cheltuielile au fost bine controlate, desi s-au facut investitii importante", a explicat ieri Patrick Gelin, presedinte si director general al BRD-SocGen, la conferinta de presa organizata pentru prezentarea raportului privind rezultatele financiare pe anul trecut.
Banca a deschis anul trecut 206 agentii, ajungand in decembrie sa opereze o retea de 806 unitati, a doua ca marime din sistemul bancar, dupa cea a CEC, in timp ce BCR, cea mai mare banca dupa active, a ajuns la 570 de unitati.
Banca a facut anul trecut investitii de
69 mil. euro, aproape de nivelul din 2006, majoritatea banilor mergand in dezvoltarea sistemelor IT si in imobile.
BRD, care este controlata de grupul francez Societe Generale, a generat o treime din profitul total realizat anul trecut in sistemul bancar, de 825 mil. euro. Profitabilitatea francezilor a crescut de altfel usor mai repede decat media pietei, de 35%.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, BRD depasise BCR la profitul obtinut. BCR va publica rezultatele financiare pe 29 februarie, odata cu actionarul sau principal, grupul austriac Erste Bank.
Patrick Gelin spune ca "nu vede motive" pentru care 2008 sa nu fie pentru BRD la fel de bun ca si anul precedent, dar subliniaza ca deteriorarea indicatorilor macroeconomici din ultima perioada si persistenta turbulentelor de pe pietele financiare internationale fac ca anul acesta sa aduca multe incertitudini. Astfel, seful BRD a evitat sa prezinte tintele de crestere, dar a aratat ca programele de investitii vor fi derulate normal, daca nu vor aparea socuri pe piata.
"Modelul de business implementat in 2004 functioneaza foarte bine. Punctele noastre de vanzari devin profitabile, in medie, dupa numai un an de activitate", a comentat Gelin.
In urma cu aproape patru ani, banca a introdus un model nou de agentie de dimensiuni mici si cu numai 4-5 angajati (BRD Express), care a permis extinderea foarte rapida a retelei, cu cheltuieli suportabile.
Analistii principalelor societati de brokeraj apreciaza rezultatele BRD ca fiind foarte bune si mizeaza pe un efect pozitiv asupra evolutiei actiunilor.
"Rezultatele BRD au fost foarte bune, deoarece banca a avut un control destul de bun al costurilor, reusind sa-si reduca ponderea cheltuielilor de la 49% in 2006 la 44% anul trecut. Acest fapt este cu atat mai notabil cu cat s-a realizat concomitent cu continuarea expansiunii retelei de sucursale", a comentat Adriana Marin, seful Departamentului de analiza al CA IB Securities.
Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank, considera ca BRD este cea mai profitabila banca din regiune, fapt sustinut si de analistii Erste Bank.
"Rezultatele pe IFRS care vor fi publicate in luna aprilie ar putea indica un profit chiar mai mare, datorita diferentelor contabile privind provizioanele, fapt sugerat de managementul bancii", a precizat Ilie.
Potrivit analistilor, managementul BRD a mai sugerat si ca banca va aloca aproximativ aceeasi cota din profit ca si anul trecut pentru dividende, respectiv 45%.
Rezultatele au determinat o crestere cu peste 5,5% a actiunilor, efectul fiind resimtit la nivelul intregii piete, care a inregistrat una dintre cele mai bune sedinte din acest an. Actiunile BRD au fost printre cele mai afectate de corectiile din acest an, pierzand circa o treime din valoare. Ieri, titlurile bancii au inchis la pretul de 19 lei/actiune, capitalizarea bursiera fiind de 3,62 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO