Bănci și Asigurări

Profitul ING Viata scade la 1 mil. euro, sub presiunea investitiilor in pensii

Profitul ING Viata scade la 1 mil. euro, sub presiunea investitiilor in pensii

Bram Boon, CEO al ING Viata: Cheltuielile suplimentare de marketing pentru pensii ne-au influentat rezultatele

21.02.2008, 17:47 24

ING Asigurari de Viata, cel mai mare jucator de pe piata asigurarilor de viata, a intrat in mod surprinzator pe pierderi in trimestrul al patrulea, cu un rezultat negativ de 5 milioane de euro, potrivit datelor publicate ieri la Amsterdam de grup.
Pierderea din ultimul trimestru a tras in jos profitul brut total pe 2007 la numai un milion de euro, respectiv cu 90% mai putin decat castigase in anul precedent. ING obtinuse in trimestrul al patrulea din 2006 un profit net de 3 mil. euro.
In primele trei trimestre ale lui 2007 compania a castigat cate 2 mil. euro, rezultatele fiind la jumatate comparativ cu cele inregistrate in 2006.
"Reducerea profitului pe anul trecut a fost cauzata in principal de preluarea de ING Asigurari de Viata a unor cheltuieli facute pentru businessul pensiilor private, inainte sa existe ING Fond de Pensii (compania de pensii obligatorii a grupului, n. red.)", a declarat pentru ZF Bram Boon, CEO al ING Viata.
"Pe langa aceasta, rezultatele noastre in campania de pensii au fost peste asteptari, ceea ce ne afecteaza pe termen scurt rezultatul financiar din cauza cheltuielilor de marketing suplimentare. Scaderea de profit este insa temporara, pentru ca acestea nu reprezinta pierderi, ci investitii pentru anii viitori", a comentat Boon.
Anul trecut, compania a avut cheltuieli suplimentare si pentru capitalizarea diviziei de pensii private facultative (pilonul III) din cadrul ING Asigurari de Viata. Raportul publicat ieri arata ca majorarea businessului de asigurari al ING in Europa Centrala si de Est a fost puternic impulsionata de activitatea de pe piata romaneasca.
Primele brute subscrise in ultimele trei luni ale anului trecut au totalizat 34 mil. euro, la fel ca in trimestrul trei, dar cu aproape 15% mai mult decat in perioada similara din 2006. La nivelul intregului an 2007, ING a subscris prime de 149 mil. euro, inregistrand astfel doar o crestere marginala, de 3%, fata de anul precedent.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, compania inregistrase in 2006 un profit net de 35,1 mil. lei (circa 10 mil. euro), fiind astfel cel mai profitabil jucator de pe intreaga piata a asigurarilor (viata si generale).
Anii trecuti jucatorii de pe piata asigurarilor generale au avut probleme de profitabilitate, in conditiile in care s-au confruntat cu o daunalitate ridicata pe zona auto. Pe piata asigurarilor de viata castigurile au fost insa mai stabile.
Subsidiara din Romania este una dintre cele mai mici filiale ale ING din Europa Centrala si de Est, obtinand de asemenea unul dintre cele mai mici castiguri in 2007. Filiala din Ungaria a subscris anul trecut prime de 480 de milioane de euro, iar cea din Polonia de 286 mil. euro, realizand un profit de 177 mil. euro.
Raportul grupului ING mentioneaza ca divizia de leasing lansata in Romania a atins pragul de profitabilitate in al doilea an de operatiuni. Pe langa asigurari si banca, grupul olandez mai opereaza pe piata locala un fond de investitii in sectorul de real-estate si o companie de factoring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO