Bănci și Asigurări

Profitul net al BRD in 2003, "aproape identic" cu cel din 2002

01.10.2003, 00:00 20



BRD-Groupe Societe Generale, cea de-a doua banca din sistemul bancar romanesc, estimeaza ca anul acesta profitul net va fi comparabil cu cel obtinut in 2002, motivul relativei stagnari fiind puse de conducerea bancii in cea mai mare parte pe introducerea din 2003 a unui nou regim de provizionare.



"Rezultatul net va fi aproape egal cu cel din 2002 si asta din cauza noului regulament de provizionare. Rezultatul brut din exploatare a crescut in primul semestru, deflatat vorbind, cu 12% si estimam ca pentru al doilea semestru acest ritm de crestere sa se mentina", a afirmat ieri Patrick Gelin, directorul general al BRD-Groupe Societe Generale cu ocazia inaugurarii unui nou sediu.



Anul trecut BRD a obtinut un rezultat net de 2.249 miliarde de lei, in crestere cu 15,3% fata de 2001, in timp ce rezultatul brut din exploatare a fost de 2.872 miliarde de lei, cu 13,6% mai mare decat in anul precedent.



BRD-Groupe Societe Generale a inaugurat ieri in prezenta Presedintelui Romaniei Ion Iliescu, a Ministrului francez al Comertului Exterior, Francois Loos, si a directorului general al Grupului Societe Generale Phillippe Citerne, precum si cu intregii echipe din conducerea de la Bucuresti a bancii, noul sediu din Piata Victoriei.



"Faptul ca am construit acest sediu arata clar increderea noastra in BRD, in potentialul pietei romanesti, faptul ca suntem multumiti de cum au mers afacerile aici. Toate rezultatele inregistrate din 1999 incoace s-au inscris pe directia pe care am dorit-o", a afirmat ieri directorul general al Groupe Société Générale, Phillippe Citerne .



El a explicat ca in aprecierea evolutiei financiare a BRD s-a avut in vedere si cresterea organica consemnata de banca in aceasta perioada.



BRD este a doua banca din sistemul bancar romanesc, actionarul majoritar -cu un pachet de 51% din actiuni - fiind grupul francez.



La randul sau, directorul GSG al retelei internationale de retail, Jean Pierre Mattei, a afirmat ca preconizata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana a reprezentat unul dintre argumentele pentru implicarea pe termen lung in piata romaneasca.



"Mi se pare inevitabil ca Romania sa intre in Uniunea Europeana in cel mai scurt timp", a declarat Mattei.



El considera economia si sistemul bancar romanesc la inceputul dezvoltarii, si apreciaza ca prezenta grupului francez inca din 1990 va reprezenta un avantaj competitiv. De asemenea, directorul GSG sustine ca gradul de bancarizare din Romania isi va continua cresterea intr-un ritm accelerat.



BRD a inceput in urma cu doua saptamani un proces de rebranding si o noua campanie publicitara - care necesita investitii de peste 1,5 milioane de euro - menite in principal sa sublinieze apartenenta institutiei bancare la grupul francez, actionarul sau majoritar.



In primele sase luni ale acestui an, BRD - Groupe Société Générale a raportat o scadere de 14,3% fata de perioada similara din 2002 a profitului net, pana la 1.043 miliarde lei (28,5 milioane euro). Rezultatul brut din exploatare a crescut cu 30% in comparatie cu perioada ianuarie-iunie a anului anterior, atingand un nivel de 1.820 miliarde de lei (49,8 milioane de euro).



Venitul net bancar s-a majorat cu 30% in intervalul mentionat, in vreme ce numarul clientilor a urcat la peste 1,5 milioane, reflectand o crestere de 25% fata de primele sase luni din 2002.



Actiunile bancii sunt printre cele mai lichide actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti, ultimul pret fiind ieri de 17.500 lei pentru o actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera se ridica la 735 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO