Bănci și Asigurări

Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri va fi prelungit cu 12 luni printr-o ordonanţă de urgenţă

Programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri va...

Autor: Mona Scarisoreanu

28.11.2016, 17:55 198

Prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă se propune modificarea Ordonanţei nr.92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, fiind prelungită durata Programului cu 12 luni, având în vedere că perioada de implementare a acestuia va expira la începutul lunii decembrie a acestui an, respectiv pe 5 decembrie, în ceea ce priveşte componenta activă de acordare de garanţii.

„Perioada scurtă de timp rămasă până la termenul stabilit iniţial pentru derularea acestui program poate priva sectorul IMM-urilor de un program care are rolul de a susţine activitatea acestora. De asemenea, este necesară modificarea art 7, alin.(2), lit. e) din Ordonanţa de urgenţă, prin care se reglementează alimentarea de la bugetul de stat prin alocaţii bugetare anuale, în situaţia în care disponibilul fondului de risc nu acoperă valoarea de executare a garanţiilor, prin extinderea perioadei iniţiale de la 2013-2020 la perioada 2013-2021”, se arată în nota de fundamentare a proiectului normativ.

De asemenea, se modifică o altă prevedere, prin care disponibilităţile aflate în fondul de risc pentru IMM-uri la sfârşitul anului 2021 se fac venit la bugetul de stat.

Implicit, se modifică şi aliniatul prin care se reglementează faptul că începând cu anul 2022 sumele recuperate la fondul de risc de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în contul valorii de executare a garanţiilor plătite de către Ministerul Finanţelor Publice, precum şi al obligaţiilor fiscale accesorii aferente, se fac venit la bugetul de stat în termen de 5 zile lucrătoare de la încasarea acestora.

Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor, Programul a avut ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat pentru liniile de credit pentru capital de lucru acordate întreprinderilor mici si mijlocii de către instituţiile de credit. Acestea sunt garantate de către stat în procent de maximum 50% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, iar valoarea maximă a unui credit garantat este de 5 milioane de lei/IMM pe o perioadă de maximum 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii cu până la 12 luni în vederea rambursării liniei de credit.

Plafonul total disponibil pentru întreaga perioadă de implementare a programului, respectiv 2014-2016, este de două miliarde lei. Potrivit MFP, de la lansarea Programului în anul 2014 si până la finele lunii octombrie anul curent au fost acordate un număr de 382 de garanţii a căror valoare cumulată este de 63,71 milioane de lei, ceea ce a permis susţinerea unui volum al finanţărilor în valoare de 169,92 milioane de lei.

În cadrul Programului, rata totală de solicitare la plată a garanţiilor este de 1,06% din totalul garanţiilor acordate până în prezent, fiind solicitate la plată un număr de 4 garanţii în valoare de un milion de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO