Bănci și Asigurări

Protest al transportatorilor pe şoseaua de centură nord-vest a Aradului, faţă de scumpirea RCA

Protest al transportatorilor pe şoseaua de centură...

Autor: Departamentul Corespondenţi

16.08.2016, 17:43 191

În cele două ore, camioanele protestarilor au circulat cu mai puţin de 20 de kilometri la oră, îngreunând traficul rutier în două locuri de pe şosea, mulţi dintre şoferi efectuând depăşiri riscante, ca să scape de coloana de maşini. Transportatorii au postat în parbrize afişe cu mesajul "Protest RCA" şi au claxonat în continuu.

Reprezentanţii transportatorilor susţin că majorarea poliţei RCA va băga în faliment cele mai multe firme de transport, dar va duce şi scumpirea mărfurilor transportate. La protest, pe lângă camioane au participat şi transportarori cu maşini mici.

"Protestăm din cauza preţului exgerat al RCA. ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară - n.r.) nu conştientizează că distruge o industrie, industria de transport, cea care este vitală pentru a ajunge marfa în magazine. Pentru toţi oamenii este un lucru extraordinar de vital ca transporturile să rămână competitive la nivel european. Atunci când primim o cotaţie de RCA de 5.000 euro pe an, practic ni se taie craca de sub picioare, va trebui să tragem maşinile lângă gard. Asta va duce în orizontală la falimentul a sute, a mii de transportatori din România. Economia va suferi, şoferii vor suferi, patronii vor suferi. Trebuie să găsim o cale de a pune lucrurile acolo unde le este locul, trebuie să facem cumva ca aceste RCA-uri să fie calculate corect, după o daunalitate corect calculată şi după nişte principii care trebuie să fie puse pe nişte baze total altele decât sunt acum. Guvernul să conştientizeze că vrem normalitate, fără să tragem camioanele pe dreapta", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, secretarul general adjunct al Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Siegfried Mayer.

Cinci patronate din transporturi - UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM - solicită Guvernului emiterea de urgenţă a unei hotărâri prin care să îngheţe tarifele RCA la valori fixe, conform calculului făcut de Autoritatea de Supravghere Financiară, în luna iunie 2016. Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină şi cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei şi 4.366 lei, pe an, adăugand că situaţia critică din piaţă impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenţei, după ce, în ultimul an, tarifele RCA au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.

Transportatorii mai spun că, dacă Guvernul nu va lua măsuri, vor continua cu protestele şi vor ajunge chiar să blocheze unele drumuri naţioanale. Conform unor informaţii din rândurile transportatorilor, proteste de acest fel vor fi organizate în fiecare zi de luni până când, cel mai probabil, în cursul lunii septembrie, se va organiza un protest de amploare mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO