Bănci și Asigurări

Provizioanele tin tot mai greu pasul cu cresterea creditelor neperformante

Provizioanele tin tot mai greu pasul cu cresterea creditelor neperformante
04.10.2009, 23:15 59

Bancile au constituit in iulie provizioane de aproape 764 demilioane de lei (182 mil. euro) pentru a acoperi eventualelepierderi provocate de deteriorarea portofoliilor de credite, insachiar si in aceste conditii, gradul de acoperire a creditelor curestante mai vechi de 60 de zile continua sa coboare.

In iulie, provizioanele constituite de banci acopereau 107% dincreditele cu restante mai mari de 60 de zile (incadrate incategoriile "indoielnic" si "pierdere"), fata de 118% in lunaanterioara si 117% la sfarsitul lui 2008, potrivit datelor BNR.Raportul este supra-unitar doar daca din valoarea creditului estediminuata cu o parte din valoarea garantiilor detinute de banci. Lavaloarea contabila, creditele cu restante mai vechi de 60 de ziledepasesc de peste doua ori valoarea provizioanelor.

Cresterea somajului si incertitudinea privind evolutia cursuluiii determina insa pe bancheri sa se pregateasca pentru vremuri maigrele.

"Cel mai probabil vom vedea in continuare o cresteresemnificativa a creditelor neperformante, iar de aici va rezulta siun necesar de provizionare mai mare. Profitabilitatea bancilor vaavea si mai mult de suferit in perioada urmatoare, pentru ca maastept ca varful creditelor neperformante sa fie atins la jumatateaanului viitor, cand somajul ar putea depasi 10%", apreciazaNicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Provizioanele au crescut in iulie cu 6,3% fata de lunaprecedenta, pana la 12,1 mld. lei (2,9 mld. euro), in timp cecreditele incadrate in categoriile indoielnic si pierdere auavansat cu peste 7%.

In aceasta situatie, bancile ar putea pune deoparte din ce in cemai multi bani pentru a-si acoperi pierderile, actiune ce va aveaun impact puternic asupra profiturilor acestora. Profitabilitateabancilor s-a deteriorat intr-un ritm accentuat in prima parte aacestui an, rata rentabilitatii capitalurilor proprii (ROE)coborand de la 17% in decembrie 2008 la 0,6% la sfarsitul luniiiunie, arata datele BNR.

In acelasi interval, ponderea profitului in totalul activelor(ROA) s-a diminuat de la 1,6 la 0,1%. Media pe sistem a fost trasain sus de bancile mari, care au inregistrat profituri consistente,chiar daca in scadere fata de anii trecuti, in timp ce multe dintrebancile mici au trecut pe pierdere, sub greutatea cheltuielilor cuprovizioanele.

Creditele neperformante au inceput sa-si intensifice ritmul decrestere in perioada decembrie-ianuarie, cand deprecierea abrupta aleului a pus o presiune foarte mare asupra celor care aveau creditein valuta. Creditele cu restante mai mari de 90 de zile au crescutatunci cu mai mult de 2 mld. lei in doar doua luni.

In iulie, ponderea creditelor cu intarzieri la plata ratelorlunare mai mari de 90 de zile urcase la 5,3%, fata de 2,9% indecembrie. Aceste credite sunt scoase de banci in afara bilantuluicontabil si sunt vandute unor firme specializate in recuperareacreantelor.In acest moment, presiunea majora asupra creditelorneperformante este constituita de cresterea accentuata a somajului,spun analistii.

"La inceputul anului un impact puternic asupra creditelorneperformante a venit din deprecierea cursului de schimb. Inperioada urmatoare impactul principal va veni din crestereasomajului, dar ma astept la un efect conjugat, pentru ca exista incontinuare riscul de a avea un leu mai slab", a precizatChidesciuc.

Somajul a urcat la 6,6% la sfarsitul lunii august, fata de 4,4%in decembrie, iar analistii se asteapta la o rata de doua cifre indecursul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO