Bănci și Asigurări

"Am primit 20 de oferte, dar nu m-au convins sa vand Asirom"

"Am primit 20 de oferte, dar nu m-au convins sa vand Asirom"

Ioan Niculae, actionarul majoritar al Asirom: Anul acesta nu ma astept la un profit spectaculos, probabil va fi la nivelul anului trecut. Ma preocupa cota de piata a companiei, avand in vedere ca a fost o regandire a structurii asigurarilor. De doi ani, principala preocupare a companiei este atragerea de asigurari non-auto.

25.06.2007, 17:58 23

Asirom valoreaza acum pe bursa aproximativ 160 de milioane de euro. "Asirom este o companie foarte atragatoare pentru investitorii straini, avand in vedere cate propuneri de discutii am primit de la companii care voiau sa imi cumpere actiunile si de la banci de investitii interesate sa intermedieze tranzactia", a declarat pentru ZF Ioan Niculae.
El sustine ca acum nu este un moment favorabil pentru vanzarea Asirom, deoarece inca nu a fost finalizata restructurarea companiei, proces care a inceput in august 2005.
"Am avut discutii cu Axa, Wiener Staedtische, Allianz sau Groupama, in total cu vreo 20 de firme, dar nu m-au convins sa vand", sustine Niculae.
Grupul german Allianz detine cea mai mare companie de asigurari de pe piata locala, Allianz-Tiriac, iar austriecii de la Wiener Staedtische, care si-au schimbat intre timp denumirea in Vienna Insurance Group, controleaza in Romania companiile Omniasig, Omniasig Asigurari de Viata, Unita si Agras. Axa si Groupama sunt printre cei mai mari asiguratori la nivel european, avand capital francez.
"Peste 2-3 ani, cand se va termina restructurarea, poate voi fi interesat sa vand", spune actionarul Asirom.
Restructurarea companiei vizeaza, in primul rand, portofoliul acesteia, si anume reducerea ponderii asigurarilor auto, care aduc cea mai mare parte a daunelor, dar si scaderea cheltuielilor de achizitie a politelor de asigurare.
El estimeaza ca societatea ar putea ajunge in acest an la afaceri de 250 de milioane de euro, dupa ce in 2006 primele brute subscrise de companie au fost de 170 de milioane de euro. Aceasta ar insemna o crestere de 47% in euro, in conditiile in care anul trecut, fata de 2005, afacerile Asirom au crescut cu mai putin de 10%.
Societatea a obtinut anul trecut un profit brut de 4 milioane de euro, dupa ce in 2005 a inregistrat o pierdere de 10 milioane de euro.
"Anul acesta nu ma astept la un profit spectaculos, probabil va fi la nivelul anului trecut. Ma preocupa cota de piata a companiei, avand in vedere ca a fost o regandire a structurii asigurarilor. De doi ani, principala preocupare a companiei este atragerea de asigurari non-auto", afirma Niculae.
Compania de asigurari este listata la Categoria Baza a pietei RASDAQ a Bursei de Valori Bucuresti. Actionarii Asirom au discutat anul trecut delistarea de pe Bursa, insa din cauza conflictelor dintre Ioan Niculae si fondurile de investitii americane QVT si Broadhurst, care intre timp si-au vandut participatiile la compania de asigurari, acest lucru nu a fost realizat.
"Deocamdata, compania va ramane pe Bursa. Sper ca in august sa am o intalnire cu toti actionarii si sa stabilim o strategie: daca va fi sau nu delistata. Programele de restructurare se fac cu rezultate foarte bune la societatile inchise. Daca nu ar fi fost listata, nu ar fi existat procesele cu actionarii minoritari", sustine Niculae.
Actionarii Asirom vor avea o adunare generala la inceputul lunii iulie, pentru a realiza o majorare de capital de circa 300.000 de euro (aproape un milion de lei), reprezentand contravaloarea terenurilor pentru care Ministerul Finantelor Publice a eliberat societatii certificate de atestare a dreptului de proprietate de la infiintarea acesteia si pana in prezent.
Actiunile emise vor reveni Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, care isi va creste astfel participatia la Asirom de la 6,38% la circa 7,75%.
Majorarea de capital despre care s-a discutat la sfarsitul anului trecut, de circa 13 milioane de euro, nu va mai fi realizata.
"Nu se va mai face aceasta majorare a capitalului social, pentru ca gradul de solvabilitate al Asirom a crescut substantial", afirma Niculae.
Acum, compania are un capital social de aproape 20 de milioane de euro (63,8 milioane de lei).
In cateva luni, Asirom va organiza o licitatie pentru implementarea unui nou sistem IT. "Am primit deja oferte de la companii din toata lumea, iar investitia va fi de cateva milioane de euro", sustine Ioan Niculae.
In afara de Interagro si AVAS, mai detin actiuni la compania de asigurari Rafinaria Astra (8,34%) si trei societati off-shore: Waterwe Ventures Limited (9,55%), Tarkul Estated Ltd. (5,39%) si Damrosch Trading Limited (9,48%).
Primele doua off-shore-uri au cumparat actiunile de la fondul de investitii Broadhurst la sfarsitul lunii mai, pentru 17,8 miloane de euro. Damrosch Trading Limited a devenit actionar la Asirom in cursul acestei luni. Pachetul a fost cumparat de la QVT Fund pentru suma de 16 milioane de euro.
Nu se stie cine sunt actionarii celor trei societati off-shore, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu a dat informatii despre acestia.
La Rafinaria Astra, listata la BVB, printre actionari se numara si Ioan Niculae, prin Interagro (6,54% din actiuni) si Asirom (21,89%). Un alt actionar al rafinariei din Ploiesti este societatea off-shore Kreyton (47,45%), inregistrata in Insulele Virgine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO