Bănci și Asigurări

Radu Gheţea, şeful Asociaţiei Române a Băncilor: Când se înmulţesc creditele neperformante încep să iasă la iveală şi fraudele

Radu Gheţea, şeful Asociaţiei Române a Băncilor:...

Autor: Sorin Pâslaru

13.12.2012, 18:22 833

Radu Graţian Gheţea, şeful Asociaţiei Române a Băncilor, spune că fraudele de 80 milioane de euro descoperite la cele două bănci, Volksbank şi BRD, care sunt anchetate acum de procurori, nu vor duce la scumpirea creditelor.

"Am auzit comentarii că o să crească dobânzile şi comisioanele ca urmare va acestor fraude. Nu este adevărat. Aceste credite, care nu reprezintă decât 0,1% din totalul creditelor acordate, au fost provizionate, iar pierderile sunt acoperite de acţionari. Aceste credite fac parte din cele 17,34% credite neperformante din totalul creditelor acordate (de circa 52 miliarde de euro - n.red)", a spus preşedintele ARB.

Gheţea a explicat că un astfel de cazuri au devenit mai frecvente pentru că acum băncile se uită mai atent la actele depuse pentru obţinerea unui credit atunci când devine neperformant.

" Chiar dacă la început a fost o fraudă, dacă cel care obţine creditul îl rambursează la timp, banca poate să nu observe această fraudă. Când apar neperformantele, te duci după client şi mai apr şi astfel de lucruri mai neplăcute",. a spus Gheţea.

Dar se poate pune problema ca băncile să-şi facă din criza economică un alibi pentru astfel de credite date fraudulos, punând pe seama crizei rata mare a creditelor neperformante?

"Nu sunt de acord, nu este posibil. Bancherii vor să îşi ia banii înapoi, ei urmăresc ca clientul să plătească. Când apare sincopa, se uită cu atenţie ce s-a întâmplat şi mai apar şi astfel de cazuri", a spus Gheţea.

El mai susţinut că băncile fac în mod curent reclamaţii.

"Deocamdată să aşteptăm să vedem ce spun organele de anchetă. Este foarte bine că se implică. Noi facem în mod curent reclamaţii împotriva clienţilor şi a salariaţilor atunci când constatăm astfel de situaţii".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO