Bănci și Asigurări

Raiffeisen Bank a dublat piata obligatiunilor

31.05.2004, 00:00 19

Oferta de obligatiuni a Raiffeisen Bank, incheiata la finalul saptamanii trecute, a fost suprasubscrisa, chiar dupa ce banca a suplimentat oferta cu 15%.
Valoarea emisiunii de obligatiuni Raiffeisen este aproximativ egala cu valoarea cumulata a tuturor emisiunilor de obligatiuni municipale si corporatiste din perioada postbelica. Autoritatile locale au emis pana in prezent obligatiuni in valoare de 750 miliarde de lei, iar emisiunile de obligatiunni ale companiilor se situeaza putin peste 600 miliarde de lei.
Raiffeisen a primit cereri de subscriere in valoare de peste 1.400 de miliarde de lei, dar din care va putea repartiza obligatiuni in valoare de 1.380 miliarde de lei (34 milioane de euro). Valoarea initiala a ofertei era de 1.200 miliarde de lei (29,7 milioane de euro), iar prospectul de emisiune ii dadea posibilitatea sa suplimenteze oferta cu inca 180 miliarde de lei.
"Am primit cereri de subscriere in valoare de aproximativ 1.400 miliarde de lei, iar oferta a fost suplimentata cu 15%, posibilitate care era cuprinsa in prospectul de emisiune," a declarat pentru Ziarul Financiar Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment. El a mai precizat insa ca cifrele sunt preliminare pentru ca nu toate platile investitorilor au fost confirmate. Raiffeisen Capital & Investment, societatea de brokeraj a bancii, a format impreuna cu Alpha Finance sindicatul de intermediere a ofertei.
Un alt semnal pozitiv pentru piata romaneasca a obligatiunilor este cresterea intersului investitorilor romani, persoane fizice. Aproximativ 600 de persoane fizice romane au subscris in cadrul ofertei de obligatiuni a Raiffeisen Bank, numarul total al investitorilor, care au subscris in cadrul ofertei fiind de aproximativ 700. In cazul emisiunilor de obligatiuni municipale, numarul investitorilor persoane fizice a depasit foarte rar 50.
Emisiunea de obligatiuni Raiffeisen este cea mai mare emisiune de obligatiuni din Romania, recordul anterior fiind tot al unei banci, BRD, care a vandut in aprilie obligatiuni in valoare de 500 miliarde de lei.
Dobanda obligatiunilor Raiffeisen este indexata semestrial dupa media cotatiilor dobanzilor la depozitele pe sase luni atrase/plasate de banci pe piata interbancara (BUBID/ BUBOR), la care se adauga 0,5 puncte procentuale. La cotatiile actuale de pe piata, din formula reisese o dobanda de 19,7%. Banca plateste in prezent o dobanda de 15% la depozitele constituite pe un an.
Dobanda platita de Raiffesen la obligatiuni este insa mai mica deca cea a obligatiunilor BRD, in cazul carora dobanda pentru primul cupon este de 21,28%, desi ar fi fost de asteptat ca Raiffeisen sa ofere o dobanda mai mare pentru a putea atrage o suma mai mare.
Celelalte caracteristici ale obligatiunior emise de cele doua banci sunt similare: sunt emise in lei, au scadenta de trei ani, iar dobanda este platita semestrial. Dobanda obligatiunilor BRD este indexata dupa cotatia BUBOR la sase luni, iar raportul fata de dobanda obligatiunilor Raiffeisen s-ar putea schimba pana la scadenta.
Oferta publica a Raiffeisen a utilizat sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, unde tranzactiile rezultate din cererile de subscriere vor fi inregistrate maine, iar decontarea acestora se va realiza vineri.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO