Bănci și Asigurări

Raiffeisen vrea să dea credite ipotecare de 115 mil. € prin „Prima casă“ 4

Raiffeisen vrea să dea credite ipotecare de 115 mil. € prin „Prima casă“ 4

Radu Topliceanu, directorul executiv al ariei persoane fizice din Raiffeisen. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Ciprian Botea

26.07.2011, 00:05 950

Austriecii de la Raiffeisen au re­luat ieri vânzarea de crediteipotecare prin programul "Prima casă", având la dis­poziţie unplafon de 115 mil. euro.

Raiffeisen este a opta instituţie de credit care intră în ediţiaa patra a programului guvernamental, după BCR, BRD, CEC, AlphaBank, Millennium, Piraeus şi Banca Transil­va­nia. Alte opt băncişi-au exprimat intenţia de a participa la program, dar nu auînceput să vândă efectiv credite.

"«Prima casă» este o alternativă de finanţare bună pentruclienţii care doresc să achiziţioneze o locuinţă. Am ţinut cont deacest lucru atunci când am decis să continuăm să participăm laprogram", a spus Radu Topliceanu, directorul executiv al arieipersoane fizice din Raiffeisen.

Banca a stabilit o marjă de dobândă de 3,9% peste Euribor latrei luni pentru creditele în euro, dobânda nomi­na­lă ajungândastfel la 5,4% pe an. Clien­tul mai plăteşte şi un comision anualde gestiune de 0,49% din sold, perceput de Fondul de Garantare aCreditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiileacordate de stat prin acest program.

Raiffeisen vine şi cu variantă de finanţare în lei, cu o dobândănominală de 7,9% pe an, adică o marjă de 2,4% peste Robor la treiluni.

Clienţii care îşi încasează salariul într-un cont curent deschisla bancă plătesc o marjă de dobândă mai redusă cu 0,2 puncteprocentuale, adică 2,2% la lei şi respectiv 3,7% la euro.

Avansul minim este de 5%, iar va­loa­rea maximă a credituluiajunge la 57.000 de euro pentru achiziţie şi 66.000 de euro pentruconstrucţie. Spre deo­se­bire de etapele precedente, prin actualaediţie din "Prima casă" pot cumpăra o locuinţă şi clienţii care auîn proprietate un apartament sau o casă cu o suprafaţă mai mică de50 de metri pătraţi.

Toate cele opt bănci care vând în acest moment credite ipotecaregaran­ta­te pe jumătate de stat au la dispoziţie un plafon total decirca 1,3 miliarde de euro. În etapa actuală, bancherii trebuie săaccepte reducerea la jumătate a ga­ranţiei de stat pentru crediteleacordate în trecut, ceea ce înseamnă că pot să vândă încă o dată peatât.

În prima lună de funcţionare băn­cile au acordat numai 300 decre­dite, însă fluxul a crescut ulterior odată cu in­tra­rea maimultor instituţii în program.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO