Bănci și Asigurări

RBS a vândut pe bucăţi ce mai avea din fosta ABN Amro şi pune capăt unei istorii de două decenii

RBS a vândut pe bucăţi ce mai avea din fosta ABN Amro...

Autor: Ciprian Botea

09.08.2014, 00:00 364

Britanicii de la Royal Bank of Scotland (RBS) pleacă de pe piaţa românească după numai şase ani de prezenţă, perioadă în care nu au făcut decât să-şi reducă în mod constant expunerea locală şi să caute activ un cumpărător pentru banca în posesia căreia ajunseseră după preluarea în cadrul unei tranzacţii globale a grupului olandez ABN Amro.

Olandezii construiseră aici timp de 13 ani o puternică bancă specializată pe segmentul corporate, care ajunsese în 2008, în momentul transferului către RBS, la active de 9,2 mld. lei (2,3 mld. euro). RBS a avut nevoie de numai patru ani pentru a înjumătăţi activele moştenite de la ABN Amro.

ABN Amro intrase pe piaţa românească în 1995, cu un an în urma rivalilor de la ING, care îşi deschiseseră o sucursală la Bucureşti în 1994. Olandezii administrau active de 2.300 miliarde de lei vechi (echivalentul a 230 mil. lei noi) la finalul anului 1998, adică după trei ani de la intrarea pe piaţă, potrivit raportului anual al BNR pe anul 1998, cel mai vechi publicat pe site-ul instituţiei.

După numai patru ani, respectiv la sfârşitul lui 2002, activele băncii erau de zece ori mai mari, respectiv de echivalentul a 2,3 miliarde de lei noi, iar ABN Amro îşi depăşise rivalii de la ING în clasamentul băncilor. Banca fusese condusă în acea perioadă de Robert Rekkers, bancherul olandez care a dezvoltat ulterior Banca Transil­vania de la un jucător regional aflat în eşalonul secund al sistemului bancar la o bancă aflată pe podiumul pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO