Bănci și Asigurări

Record de angajaţi în loteria pensiilor: 32.000 în august

Autor: Ciprian Botea

28.09.2011, 00:02 183

Fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) au primit în luna august peste 32.000 de participanţi prin re­partizare aleatorie, aşa-numita "lote­rie a pensiilor", ceea ce înseamnă aproa­pe 90% din numărul total al parti­ci­panţilor noi, potrivit datelor Comisiei de Supra­ve­ghe­re a Sistemului de Pensii Pri­vate (CSSPP).

Aceasta este cea mai ma­re pondere a participanţilor re­partizaţi alea­to­riu în nu­mă­rul total al contribuabililor noi în­re­gis­trată în ultimul an. Aproximativ 80% din­tre participanţii noi au fost repar­tizaţi aleatoriu în luna iulie, nivel similar cu cel consemnat în august anul trecut.
Peste 160.000 de salariaţi au fost repartizaţi aleatoriu la un fond de pensii administrat privat de la începutul acestui an, din care două treimi doar în lunile februarie şi august.
Din august 2010, de când s-a început repartizarea aleatorie a angajaţilor care nu şi-au ales un fond de pensii, până în prezent mai mult de un milion de români au ajuns la "loteria pensiilor".
Angajaţii noi cu vârsta sub 35 de ani trebuie să îşi aleagă un fond de pensii private în primele patru luni de la obţinerea pri­mu­lui loc de mun­că, fond în care se livrează 3% din ve­ni­tu­ri­le sala­riale brute.
Puţini anga­jaţi ştiu însă că tre­buie să îşi alea­gă un fond de pensii deoarece administratorii au de­rulat campanii de promovare agre­sive doar în campania de aderare iniţială, în 2007, când au intrat în sistem 4 milioane de persoane.
Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii administrau la sfârşitul lunii august active de 5,67 miliarde de lei (1,34 mld. euro) pentru 5,38 milioane de participanţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO