Bănci și Asigurări

Regulile de colectare a contributiilor la pensiile private

22.02.2008, 20:13 26

Contributiile la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) vor fi virate cel mai tarziu pe date de 20 a lunii urmatoare celei in care angajatorii depun declaratiile cu date nominale privind contributiile de asigurari sociale (CAS), potrivit unui proiect de norma lansat in dezbatere publica de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Noua norma stabileste practic regulile prin care banii vor trece din bugetul public de pensii (si din gestiunea Casei Nationale de Pensii - CNPAS) la fondurile de pensii obligatorii pentru care au optat cei aproape patru milioane de salariati.
Practic, intre luna careia ii sunt aferente contributiile platite si virarea lor catre fondurile de pensii obligatorii vor trece cel mult 50 de zile. De exemplu, startul colectarii va avea loc cel mai tarziu pe data de 20 mai a acestui an, avand in vedere declaratiile cu date nominale de CAS depuse in luna aprilie, cu contributiile aferente lunii martie. Anul calendaristic 2008 va cuprinde practic 8 viramente lunare catre fondurile de pensii, intre lunile mai si decembrie.
In fiecare luna, toate contributiile transmise catre fondurile de pensii obligatorii vor fi virate intr-o singura transa. Norma prevede ca, in cazul unor intarzieri sau erori de depunere a declaratiilor sau plata a contributiilor, ulterior ar putea avea loc o procedura de regularizare, ce se va desfasura intr-un mod ce va fi reglementat ulterior, de catre Ministerul Muncii.
CNPAS va tine evidenta registrului participantilor - o baza de date care contine numele si alte informatii personale ale aderentilor la fondurile private de pensii, alaturi de fondul la care fiecare client a aderat si baza de calcul a contributiei, conform datelor de la ultima declaratie nominala valida depusa de angajator.
Pana la 1 iulie 2008, CNPAS si Fiscul (ANAF) trebuie sa isi coreleze bazele de date, prevede norma, pentru a realiza o evidenta corecta si unitara a drepturilor si obligatiilor participantilor la sistemul de pensii obligatorii.
Pentru anul acesta, fondurile de pensii obligatorii ar putea colecta circa 300 de milioane de euro in contributii, potrivit lui Mircea Oancea, presedintele CSSPP. In 2008, doua puncte procentuale din contributia individuala de 9,5% (din venitul brut realizat) de asigurari sociale de stat vor fi virate catre administrarea privata a fondurilor de pensii private obligatorii.
Potrivit legii, contributia virata catre fondurile private va creste de la 2% in 2008 la 6% in 2016 (in opt ani) cu cate jumatate de punct procentual in fiecare an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO