Bănci și Asigurări

Rekkers, BT: Ne ajutam clientii, dar dobanzile trebuie sa scada

Rekkers, BT: Ne ajutam clientii, dar dobanzile trebuie sa scada
13.01.2010, 00:00 27

"Avem facilitatea «Iesirea din iarna», prin care oferim operioada de gratie de trei luni, in care nu se plateste nicidobanda, nici principalul. Vrem sa ne ajutam clientii, (...) dartrebuie sa se ajusteze si dobanzile", spune Rekkers.

Banca Transilvania (BT) a redus de ieri dobanzile la creditelenoi si la depozitele in lei cu jumatate de punct procentual,reflectand astfel catre clienti miscarea BNR de la inceputul lunii,cand a taiat 0,5 puncte procentuale din dobanda de politicamonetara, pana la 7,5% pe an.

Rekkers nu a dorit sa comenteze specific pe tema politicii aBNR. In toamna, el sustinea ca ar fi necesara o reducere arezervelor minime la lei pe care bancile trebuie sa le tina la BNR,in prezent de 15% din resursele atrase, la nivelurile utilizate peplan european, de 2% - 3%, pentru a se asigura suficientalichiditate, incat dobanzile sa coboare.

Rekkers are asteptari rezervate pentru anul 2010, desi spera sase adevereasca previziunile oficiale privind obtinerea uneicresteri economice.

"Premierul Boc a spus ca anul acesta va fi mai bine. Sa speram.Deocamdata vad anul 2010 ca o continuare a lui 2009." El a aratatca banca a provizionat agresiv in primele trei trimestre din 2009,iar trendul a continuat si in trimestrul al patrulea si probabil seva mentine si in 2010.

Pe primele trei trimestre, Banca Transilvania a inregistrat unprofit net de 48,2 milioane de lei (11 mil. euro), de opt ori maimic decat castigul realizat in perioada similara din 2008, subimpactul cheltuielilor mari cu provizioanele facute pentrucreditele cu probleme. Banca va anunta rezultatele pentru intregulan 2009 pe 2 februarie.

"Am provizionat agresiv, dar ne-am si ajutat clientii, amrestructurat credite, iar unde a fost cazul ne-am luat pierderea.Nu ne ascundem, nu facem booking (inregistrarea in contabilitate -n. red.) in afara, digeram problemele local, impreuna cu clientiinostri", spune Rekkers.

Pe de alta parte, Rekkers spune ca ramane deschis sa ajute aceiclienti care se dovedesc onesti in relatia cu banca. "Daca nu maireusim sa negociem cu clientul, daca nu ne mai raspunde la telefon,mergem la executare." Seful Bancii Transilvania spune ca BNR a avutpana acum un dialog constructiv cu Asociatia Romana a Bancilorprivind normele de provizionare si considera ca nu se simte nevoiaunei relaxari.

Vrem marirea plafonului la "Prima casa"

Banca Transilvania si-a epuizat din nou plafonul de garantii incadrul programului "Prima casa", avand avizate credite de 27 demilioane de euro. Banca primise initial un plafon de aproape 18mil. euro, pe care l-a epuizat inainte de prima runda deredistribuire a garantiilor, din octombrie anul trecut.

Robert Rekkers spune ca pe plan intern s-a luat deja hotarareasa se solicite o noua majorare, la urmatoarea runda de realocare degarantii. In cadrul programului au fost utilizate garantii de 485de milioane de euro, dintr-un plafon de un miliard. Pana la 15februarie programul continua dupa reglementarile vechi, insaGuvernul doreste sa elaboreze o noua forma, care sa incurajezecumpararea de locuinte noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO