Bănci și Asigurări

Restanţele au depăşit 10% din credite în Bistriţa, Galaţi şi Ialomiţa

Restanţele au depăşit 10% din credite în Bistriţa, Galaţi şi Ialomiţa
26.08.2010, 23:59 31

Regiunile care depind puternic de o singură industrie sau undeclienţii au un grad ridicat de îndatorare dau cele mai mari bătăide cap bancherilor, ponderea ratelor restante în soldul total alîmprumuturilor acordate populaţiei şi companiilor depăşind 10% înmai multe judeţe, arată datele BNR.
Bistriţenii erau la sfârşitul lui iulie în vârful clasamentuluirău-platnicilor, ponderea sumelor reprezentând rate neplătite latimp ajungând la aproape 11,3% din soldul total al împrumuturilor.O rată a creditelor restante de peste 10% se înregistra, deasemenea, în Ialomiţa şi Galaţi, două dintre judeţele cu cel maimare număr de şomeri.
"Economia gălăţeană a fost construită în aşa manieră încât agenţiieconomici sunt polarizaţi în jurul combinatului siderurgic şi alşantierului naval. Cele două industrii au înregistrat însă scăderiaccentuate anul trecut şi au fost disponibilizaţi foarte mulţioameni. Şomajul ridicat este aşadar principala cauză a faptului căoamenii nu şi-au mai putut plăti ratele la credite", explică EmilLăzărescu, directorul sucursalei Galaţi a Băncii Transilvania.
În iulie, rata şomajului ajungea la 10,3% în Galaţi, comparativ cuo medie de 7,4% la nivel naţional, aproape două treimi dintreşomeri fiind neindemnizaţi, potrivit datelor Agenţiei Naţionalepentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). În Ialomiţa, şomajuldepăşea în acelaşi timp 10,7%.
Un nivel ridicat al restanţelor se înregistra şi în Suceava (9,8%),Botoşani (9,7%) şi Arad (9,27%). Pe lângă şomaj şi dependenţa unuijudeţ de o anumită industrie, gradul ridicat de îndatorare apopulaţiei în anumite zone creează probleme în plusbancherilor.
Totodată, în unele judeţe, cum ar fi Bistriţa-Năsăud, bancherii audescoperit un număr foarte mare de clienţi care au luat împrumuturicu adeverinţe de venit false, astfel că ulterior nu s-au putut ţinede graficul de rambursare şi au intrat în default. Problemele dinBistriţa sunt evidenţiate şi de numărul bunurilor executate silitpuse în vânzare de către bănci. Doar BCR şi CEC au publicat înultimele luni câteva zeci de anunţuri cu proprietăţi recuperate dela clienţii din Bistriţa, dar astfel de anunţuri există şi pesite-urile BRD, Raiffeisen sau OTP Bank.
De asemenea, băncile au executat zeci de case şi terenuri înBraşov, Argeş şi Hunedoara, unde rata sumelor restante depăşeşte8%. Şi în Bihor restanţele se apropie de 8% din împrumuturi,bancherii din judeţ explicând că principala problemă este gradulridicat de îndatorare a clienţilor, mulţi dintre aceştia avândcredite la două sau mai multe bănci.
Rata creditelor restante la nivel naţional era în iulie de 6,5%, încreştere de la 6,4% în luna anterioară. Întârzierile mai mari de ozi la plata creditelor înregistrate de populaţie şi companiiajungeau la 13,4 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creştere de72% pe primele şapte luni.
Bancherii se aşteaptă în prezent la un nou val de crediteneperformante după măsurile de austeritate adoptate de Guvern, careamână revenirea economiei până cel mai devreme anul viitor. În urmăcu şase luni, când lucrurile în economie păreau să se îndrepteîntr-o direcţie bună, aceştia estimau că vârful neperfor­manţelorva fi atins în trimestrul trei din 2010.
Băncile au mai mulţi clienţi bun-platnici în judeţele Gorj, Vâlcea,Dâmboviţa şi Tulcea, unde rata creditelor restante se situa înintervalul 4-5%. Şi în Vrancea, Prahova şi Buzău, pondereacreditelor restante în total împrumuturi depăşea cu puţin 5%, întimp ce în Bucureşti se înregistra o rată a restanţelor de5,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO