Bănci și Asigurări

Restanţele au urcat la 3,8 mld. euro în februarie

Restanţele au urcat la 3,8 mld. euro în februarie

Autor: Ciprian Valentin Botea

05.04.2011, 23:53 26

Ratele restante la creditele contractate de populaţie şicompanii au crescut cu 3,8% în februarie, la 16,2 miliarde lei (3,8mld. euro), marcând astfel o dublare faţă de începutul lui 2010,arată datele BNR.

Ritmul de deteriorare a portofoliilor de credite este similar cucel înregistrat în prima lună a anului.

Bancherii continuă să aibă probleme cu clienţii rău-platnicichiar dacă şomajul scade încontinuu de mai bine de un an, iarveniturile companiilor au început să crească.

Şomajul ridicat şi prăbuşirea afacerilor companiilor au fostprincipalii factori care au condus la o explozie a întârzierilor laplată în ultimii doi ani.

"Principala explicaţie a faptului că restanţele continuă săcrească este întârzierea cu care se propagă în economie semnalelepozitive privind şomajului şi salariile apărute în ultima perioadă.Luna februarie reflectă încă situaţia de anul trecut, când economiase afla încă în recesiune", explică analistul financiar AurelianDochia. Ponderea ratelor restante a urcat în februarie la 6,9% dintotalul sumelor datorate de clienţi băncilor, faţă de 6,6% înianuarie şi 4,2% în perioada similară a anului trecut.

Doar în ianuarie, bancherii au constituit provizioane de 129 demilioane de euro pentru acoperirea pierderilor din crediteneperformante, aşteptările fiind ca presiunea creditelorneperformante să mai persiste câteva luni.

"Undeva în prima jumătate a acestui an ar trebui ca avansulrestanţelor să se oprească şi să scadă provizioanele constituite debănci pentru acoperirea pierderilor din credite. Situaţiacreditelor neperformante este legată de evoluţia economiei, iar înultimul timp au apăut semne că aceasta îşi revine", spune AurelianDochia.

Cererea de credite rămâne scăzută în continuare, bancheriiverificând în ianuarie circa 92.000 de clienţi potenţiali în bazade date a Centralei Riscurilor Bancare (CRB), sub media de 125.000de interogări de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO