Bănci și Asigurări

Restantele bancare au atins un nou varf si continua sa urce

Restantele au atins un nou varf si continua sa urce
21.07.2009, 18:50 19

Restantele au continuat sa urce intr-un ritm alert, ajungand, la sfarsitul lunii mai, la 2,55% din totatul sumelor datorate bancilor de companii si persoane fizice. In aceeasi perioada din 2008, ponderea imprumuturilor restante in portofoliul total de credite se situa in jurul valorii de 1%.

Tendinta de crestere accelerata inregistrata in ultimele luni va continua si in perioada urmatoare, spun analistii. "Restantele au ajuns la un record istoric, dar nu se vor opri aici continuand sa urce pana la sfarsitul anului", a declarat Rozalia Pal, senior-economist la UniCredit Tiriac Bank. "Deocamdata creditarea stagneaza, iar revenirea din ultima perioada este doar una nominala nu si una in termeni reali, ceea ce contribuie la cresterea ponderii creditelor neperformante", a adaugat ea.

In acelasi timp, soldul creditelor acordate si al angajamentelor asumate de banci a scazut cu aproape un punct procentual, situandu-se in jurul valorii de 250 de miliarde de lei (circa 60 mld. euro). Sumele restante au urcat cu peste 400 de milioane de lei, pana la 5,7 miliarde de lei (1,3 mld. euro). Aproape jumatate dintre acestea erau intarzieri la plata ratelor lunare mai mari de 90 de zile.

In ciuda riscului valutar major inregistrat in primele luni din 2009 odata cu deprecierea accentuata a leului in fata monedei unice europene, majoritatea creditelor care creeaza probleme bancilor sunt cele exprimate in moneda locala, spun analistii.

"Pana in prezent, cea mai mare parte a creditelor neperformante a fost inregistrata pe partea creditelor pentru populatie, exprimate in lei si cu o valoare mica", spune Rozalia Pal, de la UniCredit Tiriac Bank.

Ea spune ca banca centrala si bancile comerciale nu au ajuns deocamdata la un acord comun privind procentul restantelor dincolo de care semnalul de alarma trebuie tras, iar nivelul actual nu este de natura sa ingrijoreze foarte mult.

"Procentul de 2,5% nu indica o deteriorare in exces a portofoliului de credite al bancilor, dar rapiditatea cu care creditele restante au urcat in ultimul an nu trebuie neglijata", a precizat Pal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO