Bănci și Asigurări

Restantele la credite se apropie usor de 10 miliarde de lei

Restantele la credite se apropie usor de 10 miliarde de lei
24.03.2010, 23:06 20

Populatia si firmele acumulasera pana in februarie restante labanci de 9,23 mld. lei (2,25 mld. euro), in crestere cu 5,2% fatade luna anterioara si dublu fata de nivelul din aceeasi perioada aanului trecut, arata datele BNR.

Ponderea restantelor in total imprumuturi a urcat luna trecutala 4,6%, fata de 4,37% in ianuarie si respectiv putin peste 2% infebruarie 2009. Ritmul de crestere a restantelor a incetinit fatade lunile anterioare, dar analistii se asteapta ca o stabilizare aportofoliilor de credite sa nu apara mai devreme de a doua jumatatea anului.

"Vestea buna este ca ritmul de crestere a restantelor s-a maiaplatizat. Dar este inevitabila o crestere a restantelor cel putinpana la jumatatea anului avand in vedere avansul somajului, careeste principalul factor de influenta in acest moment", comenteazaIonut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Restantele au urcat rapid pe parcursul anului trecut pe fondulcresterii somajului si al fluctuatiei cursului de schimb, in toamnaajungand sa se inregistreze cresteri lunare de doua cifre. Exceptiea facut luna decembrie cand soldul creditelor restante a scazutusor fata de noiembrie.

Analistii spun ca asfel de oscilatii sunt firesti, dar ca sunttoate sansele ca portofoliile de credite sa nu se imbunatateascasemnificativ in lunile urmatoare. "Doar in momentul in care somajulisi va atinge maximul ne putem astepta la o stabilizare arestantele", apreciaza Dumitru.

Cele mai mari probleme se inregistreaza la creditele in lei,ponderea restantelor pe acest segment ajungand la 6,1% in februariefata de 5,8% in luna anterioara. Portofoliile in lei ale bancilorsunt dominate de credite de consum fara garantii. In acelasi timp,restantele la valuta s-au plafonat in jurul a 3,5% odata custabilizarea cursului de schimb.

Cele mai mari restante ca pondere in total imprumuturi seinregistreaza in Bistrita-Nasaud, Arges, Salaj si Ialomita,depasind pragul de 6%. In Bistrita, de exemplu, rata restantelorajungea in februarie la 8,8%. In Bucuresti, restantele ajungeau la3,12 miliarde de lei, reprezentand 4,2% din totalul imprumuturiloracordate de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO