Bănci și Asigurări

Restanţele la creditele în valută s-au majorat cu o treime în ultimul an

Restanţele la creditele în valută s-au majorat cu o treime în ultimul an

Autor: Ciprian Valentin Botea

01.08.2012, 00:00 302

Companiile şi populaţia aveau rate neplătite la timp la creditele în valută luate de la bănci de 3,4 miliarde de euro (echivalentul a 15 miliarde de lei) la sfârşitul lunii iunie, în creştere cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

Doar pe parcursul lunii iunie ratele restante la creditele în valută au urcat cu 3% sau echivalentul a 100 mil. euro. Acestea reprezentau peste 10% din soldul total de 33 miliarde de euro al împrumuturilor în valută contractate de populaţie şi companii. La lei, volumul restanţelor a crescut cu 18% în ultimul an şi a ajuns la 10 miliarde de lei la finalul lunii iunie, reprezentând 12% din volumul total al finanţărilor în lei.

Creditele în lei au înregistrat un avans mai puternic la începutul crizei, dar ulterior ritmul de creştere s-a aplatizat. În schimb, clienţii cu împrumuturi în valută abia acum încep să resimtă presiunea deprecierii cursului de schimb. Avansul puternic al restanţelor la creditele în valută reflectă probleme în creştere cu creditele ipotecare de valori mari, afirmaţie susţinută şi de creşterea constantă a restanţei medii.

Leul a pierdut circa 7% din valoare în faţa euro de la începutul anului. La nivel agregat, companiile şi populaţia aveau rate restante de 25 miliarde de lei la creditele contractate de la bănci, adică 11% din soldul total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO