Bănci și Asigurări

Restanţele la valută se apropie de 2,5 mld. euro

Foto Shutterstock

Restanţele la valută se apropie de 2,5 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

01.07.2011, 00:00 357

Restanţele acumulate de populaţie şi companii la platacreditelor în valută au depăşit echivalentul a 10 mld. lei (2,45mld. euro) la sfârşitul lunii mai, ajungând astfel la 7,7% dinsoldul total al împrumuturilor în valută, potrivit datelor BNR.

Ratele neplătite la timp la creditele în valută au urcat cuechivalentul a 450 mil. lei în luna mai. În schimb, restanţele lalei au avansat cu numai 30 mil. lei sau 0,4% şi au ajuns la 8,4mld. lei la sfârşitul lui mai. Ponderea restanţelor în totalulcreditelor în lei ajunge însă la 10,7%.

Ponderea restanţelor la lei este mai mare în condiţiile în careîntârzierile la plata creditelor în monedă locală au crescut rapidîn 2009 şi în primele luni din 2010, abia în ultimul an ritmulîncetinind semnificativ.

Creditele în lei au fost acordate în general ca finanţări deconsum fără garanţii, astfel că mulţi clienţi au încetat plăţileimediat ce s-au confruntat cu probleme financiare.

Restanţele la valută au urcat însă mai puternic în ultimul an,pe măsură ce scăderea veniturilor i-a afectat mai puternic şi pecei care au luat credite ipotecare şi care au respectat graficul derambursare o perioadă mai lungă de timp pentru a nu pierdegaranţiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO