Bănci și Asigurări

Retegan, Verida Credit: Ne-am redus la o treime planul de afaceri initial

25.03.2009, 13:50 80

Verida Credit, companie de credite ipotecare lansata pe piata in vara anului trecut, si-a redus la o treime planul initial de afaceri, din cauza schimbarilor conditiilor pietei, a declarat Carmen Retegan, directorul general al companiei.

Initial, Verida isi stabilise ca tinta pentru finalul lui 2009 o valoare a creditelor acordate de 100 mil. euro, insa in prezent se asteapta la suma de aproximativ 30 mil. euro. Piata creditelor ipotecare este unul dintre segmentele cele mai lovite de criza, din cauza problemelor legate de scumpirea si de lipsa lichiditatilor si a incertitudinilor cu privire la evolutia pretului imobiliarelor.
„Din cauza crizei a trebuit sa ne amanam toate planurile. Anul acesta trebuia sa mai deschidem patru agentii (in prezent compania are doua agentii - n.r.), dar am inghetat extinderea. Criza ne-a schimbat si modul de finantare, acum este mult mai dificil si mai scump sa ne finantam. Pentru 2009 ne asteptam sa avem circa o treime din cresterea pe care am asteptat-o la inceput, adica 30 de milioane de euro, o valoare realista in conditiile de acum", spune Retegan intr-un interviu acordat ZF.
Pana la infiintarea Verida, Retegan a condus o alta companie de pe nisa creditelor ipotecare: Domenia Credit, societate membra a grupului american GE Money. Verida s-a lansat pe piata in iulie 2008, cand in SUA criza deja se intetise, insa pe piata locala managerii erau inca optimisti si nu se asteptau ca si Romania sa fie afectata de turbulentele de la nivel mondial.
„Am inceput sa dam credite in a doua jumatate a lui 2008, am dat un milion de euro, iar in decembrie ne-am oprit activitatea timp de trei luni si am reluat-o de la 1 martie. Am stopat activitatea din cauza incertitudinilor de pe piata, nu stiam ce preturi trebuie sa aiba produsele, pentru ca preturile se schimbau de la o zi la alta si a trebuit sa cautam alte surse de finantare, pentru ca cele pe care urma sa le primim de la actionari au fost amanate din cauza problemelor acestora", explica Retegan.
Verida este controlata de firma olandeza Ipocredit, care la randul ei a fost infiintata de un fond de investitii al Citi, Old Lane, de ABN Amro din Olanda si de fondul american Rubikon Partners. In ultimul an doi dintre acesti actionari au trecut prin probleme serioase: Old Lane a fost inchis in a doua jumatate a anului trecut, iar activele sale au fost preluate de Citibank. RBS, care a preluat ABN Amro in 2007, a fost nationalizata de statul britanic la sfarsitul lui 2008, fiind salvata astfel de la faliment.
„In astfel de circumstante, fie inchizi businessurile noi, fie continui sa investesti. Actionarii nostri au decis sa continue investitiile, dovada fiind si o majorare de capital social realizata in decembrie, in valoare de 3,5 milioane de euro", afirma directorul general al Verida Credit.
Georges Brua, directorul de operatiuni al companiei, spune ca declansarea crizei in perioada de inceput a activitatii poate fi privita ca un avantaj. „A fost bine ca a inceput acum, pentru ca nu aveam deja zeci de agentii deschise, care sa ne fi costat foarte mult", afirma Brua, 41 de ani. Inainte de a veni la Verida, Brua a lucrat ca Chief Risk Officer al GE Money Romania, iar anterior a activat la sediul central din Dublin al GE Money si a lucrat pentru aceeasi companie in Franta.
La data intrarii pe piata, Verida intentiona sa se finanteze, printre altele, prin emisiunea de obligatiuni ipotecare, lucru pe care nu l-a facut nicio companie de pe piata locala pana acum. Obligatiunile ipotecare sunt titluri emise de institutii financiare, garantate si platite din sumele generate de un portofoliu de credite ipotecare.
„Planul nostru initial era sa iesim in 2009 pe piata de capital cu obligatiuni ipotecare, dar l-am amanat. Credem in continuare ca acesta va fi modelul nostru de business, dar nu anul acesta, probabil in 2011", considera Retegan.
Ea spune ca nu se astepta ca piata ipotecara sa fie afectata de contextul international, mai ales ca pana in septembrie anul trecut lucrurile au mers bine. „Pana in septembrie, piata a crescut, dar in octombrie a venit impactul noilor norme ale BNR. Apoi a inceput criza de lichiditati si au aparut tot mai multe incertitudini in sistemul bancar, nu stia nimeni ce se va intampla anul viitor, in principal din cauza conditiilor la nivel mondial."
In prezent cea mai mare problema a acestei piete este scaderea increderii clientilor, multi dintre ei incetinind puternic consumul, mai ales cel pe credit, deoarece nu stiu ce se va intampla in perioada urmatoare.
„Oamenii sunt in expectativa pentru ca nu stiu ce se va intampla cu locurile lor de munca, cum isi vor intretine familiile, daca este mai bine sa stea cu chirie decat sa cumpere locuinte. Dar in Romania exista putine motive pentru ca increderea consumatorilor sa coboare atat de mult, in alte tari este mult mai rau."
Cum vor evolua piata si increderea clientilor anul acesta se va vedea mai clar in aprilie, afirma Retegan, atunci cand vor fi disponibile mai multe date referitoare la mersul economiei. In prezent nu se pot face previziuni deoarece exista foarte multe necunoscute, cum ar fi evolutia costului finantarilor, cate ansambluri rezidentiale vor fi finalizate anul acesta sau cat vor mai astepta oamenii sa scada preturile, sustine directorul general al Verida Credit.
In prezent Verida vinde doar credite in euro si analizeaza oportunitatea lansarii unor produse in dolari. De la relansarea activitatii in martie, reprezentantii companiei afirma ca au avut circa 150 de solicitari de credite. Dobanzile medii practicate de Verida in prezent sunt de 11,5%-12,5%. Compania are 44 de angajati si doua agentii in Bucuresti si Iasi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO