Bănci și Asigurări

Românii au 5,6 milioane de credite şi datorează băncilor peste 100 miliarde de lei

Românii au 5,6 milioane de credite şi datorează...

Autor: Ciprian Botea

12.12.2013, 00:08 89
Criza a şters 1,8 milioane de credite de consum din bilanţurile băncilor în ultimii cinci, bancherii reuşind totuşi să compenseze o parte din această pierdere prin vânzări mai mari de împrumuturi pentru achiziţia de locuinţe şi carduri de credit.
 
Băncile mai aveau în portofolii 3 milioane de credite de consum la sfârşitul lunii noiembrie, cu 200.000 de conturi sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce sumele datorate au scăzut cu echivalentul a patru miliarde de lei şi au ajuns la 56 miliarde de lei (12,5 mld. euro), arată datele de la Biroul de Credit, instituţia care colectează date despre împrumuturile persoanelor fizice.
 
Totuşi, ritmul de scădere a portofoliilor de credite de consum a încetinit în 2013 faţă de anii anteriori, când au dispărut în medie 400.000 de conturi anual. În paralel, în bilanţurile bancherilor s-au strâns încă 10.000 de credite ipotecare, până la un total de 268.000 de conturi. Sumele datorate de persoanele fizice în contul creditelor imobiliare se ridicau la 40 miliarde de lei (9 mld. euro), cu circa 10% peste nivelul din decembrie 2012.
 
„Ce este de remarcat este că în luna octombrie am înregistrat cea mai mare creştere a totalului sumelor acordate (aproximativ 3 miliarde de lei) din 2013. Aceas­tă cerere de credite concretizată, înregistrată la un nivel consistent în octombrie, este dătătoare de speranţă, dar va reprezenta o certitudine numai dacă nu va rămâne izolată“, a declarat Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO