Bănci și Asigurări

Românii au ţinut mai mulţi bani în buzunare în luna mai

Românii au ţinut mai mulţi bani în buzunare în luna mai

Autor: Ciprian Valentin Botea

29.06.2012, 00:02 195

Numerarul aflat în circulaţie a urcat în mai cu 19% faţă de aceeaşi lună a anului 2011, media zilnică a cash-ului din economia reală fiind de 31,5 mld. lei (echivalentul a 7,1 mld. euro), potrivit datelor BNR. Faţă de luna anterioară numerarul aflat în circulaţie a crescut cu 0,6%.

Volumul mai mare al banilor aflaţi în circulaţie reflectă o revenire a apetitului de consum al românilor, în condiţiile în care preţurile au crescut, pe medie, cu mai puţin de 2%. Veniturile nu au crescut substanţial nici anul trecut, nici la început de 2012, în condiţiile în care economia nu şi-a revenit complet din criză, iar cheltuielile suplimentare au fost susţinute în bună măsură de banii economisiţi anterior.

Şi depozitele populaţiei au crescut în criză datorită creşterii sentimentului de prudenţă al clienţilor. Volumul mai mare al numerarului aflat în circulaţie vine în paralel cu o creştere a sumelor tranzacţionate pe card. Băncile au încercat în ultimii ani, prin diverse campanii, să încurajeze plata cu cardul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO