Bănci și Asigurări

Românii care au contribuit la fondurile de pensii obligatorii au câştigat mai mult în octombrie

Românii care au contribuit la fondurile de pensii...

Autor: Cristina Bellu

25.11.2016, 16:05 391

Rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) a crescut  la finele lunii octombrie de la 3,89% la 4,12%, în timp ce ratele nominale de rentabilitate ale fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) care fac parte din categoria de risc mediu, respectiv risc ridicat, au crescut de la 2,84% la 3,22% şi, respectiv, de la 2,56% la 3,50%, comparativ cu 30 iunie 2016, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În aceste condiţii, ASF apreciază că sistemul de pensii private nu se confruntă cu niciun fel de probleme de natură financiară, acesta generând în continuare randamente pozitive.

Precizarea Autorităţii vine în contextul în care în spaţiul public au apărut mai multe zvonuri care ar indica fapul că sistemul de pensii private se află în cădere liberă.

Aproximativ 6,7 milioane de români au un cont deschis la unul dintre cele opt fonduri de pensii obligatorii, care au strâns contribuţii de 24,5 miliarde de lei în cei opt ani şi jumătate de funcţionare.

Activele totale ale celor opt fonduri au ajuns în luna septembrie la 29,9 miliarde de lei.

Pe lângă pensia privata obligatorie, românii au posibilitatea de a-şi deschide şi un cont de pensie facultativă. Pentru intrarea în acest sistem nu există limită de vârstă, fapt care perimite în prezent şi efectuarea de plăţi, dar nu sub formă de anuităţi, ci sub formă de sume fixe. Doar 400.000 de români au optat însă pentru această formă de economisire. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO