Bănci și Asigurări

Românii care nu au asigurare RCA produc pagube de sute de mii de euro în străinătate

Autor: Ciprian Botea

10.02.2011, 23:48 66

Aproape 400 dintre şoferii români care au avut anul trecutaccidente de circulaţie în străinătate nu deţineau o poliţă derăspundere civilă auto (RCA), dar au produs pagube de sute de miide euro care au fost acoperite dintr-un fond administrat de BiroulAsigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR). "Am instrumentat600-700 de dosare de daună anul trecut, în special dosare pentrucare nu se confirmă poliţele prezentate de şoferi.

În 40% din cazuri se descoperă însă o poliţă de asigurare valabilăşi banii sunt recuperaţi de la compania de asigurări care a emispoliţa respectivă", afirmă Liviu Stoicescu, preşedintele BAAR. Doar20% din sumele plătite de BAAR sunt recuperate ulterior îninstanţă, majoritatea şoferilor vinovaţi fiind insolvabili. BAARadministrează un fond de despăgubire de 15 mil. euro şi reuşeşte săplătească despăgubirile doar din randamentele obţinute dininvestirea acestor bani în titluri de stat şi depozite, susţineStoicescu. Luând în calcul un randament mediu de 6-7%, înseamnă cădespăgubirile plătite într-un an sunt mai mici de un milion deeuro. BAAR, din care fac parte cei 13 asigurători locali autorizaţisă emită poliţe RCA, gestionează situaţiile în care străinii producaccidente în România şi garantează documentele de asigurare de tipcarte verde emise de companiile de asigurări locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO