Bănci și Asigurări

Romanii nu s-au inghesuit sa isi asigure casele dupa cutremur

05.05.2009, 00:00 39

Proprietarii de case nu s-au inghesuit sa incheie asigurari dupa cutremurul de acum o saptamana, nici macar cei aflati in judetul Vrancea, acolo unde seismul s-a simtit cel mai mult, spun asiguratorii.

"N-au venit mai multi sa se asigure dupa cutremur, chiar daca suntem chiar in zona epicentrului", spune Dan Ulei, directorul agentiei Allianz-Tiriac din Focsani, judetul Vrancea. "Au fost reinnoiri de polite, au venit oameni sa se intereseze de asigurarea casei, dar vanzarile n-au crescut nici macar cu 10%. Este o apasare financiara gene-rala, oamenii se gandesc de unde sa mai taie din cheltuieli si atunci renunta la asigurari", explica el.
Asiguratorii estimeaza ca doar 10-20% din cele peste 8 milioane de case din Romania sunt asigurate, adica intre 800.000 si 1,6 milioane de locuinte. Ponderea este foarte redusa, avand in vedere ca in Ungaria, de exemplu, peste 60% din case sunt asigurate.
De ce nu a reusit cutremurul sa faca publicitate asigurarilor de locuinte? "Explicatia este una singura: cultura asigurarilor lipseste cu desavasire, iar civilizatie pe saracie nu se poate face. Atunci cand majoritatea populatiei va avea bani suficienti dupa plata tuturor facturilor, se va gandi si la asigurari. Dupa cutremur, vanzarile au mers exact ca si pana atunci, nu s-a intamplat nimic sesizabil", afirma Gabriela Munteanu, directorul adjunct al sucursalei Asirom din Galati.
O asigurare de locuinta costa intre 0,12% si 0,25% din valoarea casei, insa poate ajunge si la 0,3% din valoare daca se afla intr-o zona seismica. Aceasta inseamna ca pentru o locuinta de 50.000 de euro pretul este intre 60 si 150 de euro pe an. Pe luna, asigurarea costa intre 5 si 13 euro, iar pe zi intre 17 si 44 de centi, aproximativ cat pretul unei paini. In judetele Vrancea sau Galati un apartament de doua camere costa cel mult 25.000 de euro, ceea ce inseamna ca pretul asigurarii este de maximum 75 euro pe an, adica 6 euro pe luna.
Pretul creste daca locuinta este din lemn, deoarece riscurile de incendiu si explozie sunt cele mai intalnite, daca este casa de vacanta, daca se afla intr-o zona cu inundatii frecvente sau departe de o unitate de pompieri. La majoritatea asiguratorilor polita poate fi platita in rate. Chiar si asa, putini sunt cei care o cumpara.
"Am avut asigurare pe timpul lui Ceausescu, atunci cand se platea odata cu impozitul pe casa. Acum nu mai am, cu toate ca mi-a fost frica de cutremur, dar din fericire nu s-a intamplat nimic cu casa. Nu am incredere in privati, cand era la stat asigurarea, era mai sigur totul", spune Ionescu A., proprietara unei case din Focsani.
 
Vanzarile cresc doar cu publicitate
La agentia Allianz-Tiriac din Focsani, vanzarile de asigurari de locuinte sunt, in medie, de doua polite pe zi. La agentia Generali din acelasi oras vanzarile se ridica in prezent la 5-6 polite, deoarece compania desfasoara acum o ampla campanie publicitara pentru promovarea asigurarilor de locuinte, oferind pana la sfarsitul lunii mai o reducere de 20% la pretul standard. "Am observat un trend ascendent dupa cutremur, vanzarile au crescut cu 40-45%, dar noi ducem si o politica de publicitate foarte intensa pentru acest produs. Problema este ca oamenii nu sunt informati, nu stiu ca asigurarea casei nu este scumpa. Multi au impresia ca asigurarea este pentru o categorie sociala mai avuta, dar este exact invers", sustine Ion Bercuci, directorul agentiei Generali din Focsani.
 
Cel mult 20% au asigurare
 
  • Maximum 20% din casele din Romania, adica 1,6 milioane, sunt asigurate
  • Cele mai intalnite riscuri sunt incendiul si explozia
  • De la 1 iulie ar putea intra in vigoare asigurarea obligatorie a locuintelor
  • Fiecare proprietar de locuinta va plati 10 sau 20 de euro pe an pentru asigurare, in functie de tipul locuintei
  • Suma asigurata va fi de 10.000, respectiv 20.000 de euro, riscurile cuprinse in polita fiind cutremurul, alunecarea de teren si inundatiile

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO