Bănci și Asigurări

Românii se mai împrumută doar în valută

Autor: Ciprian Botea

23.09.2010, 23:57 13

Volumul creditelor în lei a înregistrat o scădere anuală deaproape 9% în termeni reali la nivelul lunii august, declinulaccentuându-se în ultimele luni deşi BNR a menţinut dobânda-cheiela 6,25% pe an.
Astfel, ponderea creditului în moneda naţională în totalulcreditului neguvernamental a scăzut la 37,6%, de la peste 40% înurmă cu un an. Se îngustează astfel şi mai mult canalul prin carebanca centrală îşi poate transmite în economie deciziile depolitică monetară. De fapt, BNR a încurajat creditul în valută prinreducerea rezervelor minime obligatorii în monedă străină de la 40%la 25%, în timp ce rezervele la lei au scăzut numai de la 20% la15%, fiind îngheţate din iulie 2009.

Cel mai mare recul a fost înregistrat în perioada august 2009 -august 2010 de creditul în lei pentru persoane fizice, al căruisold a scăzut cu peste 5%, nici măcar programul Prima casănereuşind să stimuleze interesul pentru finanţarea în monedănaţională.
Împrumuturile în lei au înregistrat o scădere lunară cu 0,6%, pânăla 78,2 miliarde de lei, frânând până la 0,2% în termeni realicreşterea creditului neguvernamental total. Creditulneguvernamental ajungea la 207,7 miliarde de lei (49,4 mld. euro)la sfârşitul lui august.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO