Bănci și Asigurări

Romexterra vrea sa devina mai activa in retail si in asigurari

07.05.2004, 00:00 21

Romexterra vrea sa devina in urmatorii ani mai activa pe sectorul de retail, la fel ca multe dintre bancile romanesti care in urma cu cativa ani isi cautau clientii doar printre companiile mari. Principalii actionari ai bancii, dar si principalii clienti se numara companii din sectorul energiei primare cu mar fi Petrom, Distrigaz Nord sau Distrigaz Sud. Aceste companii aflate in proprietatea statului urmeaza sa fie privatizate, iar noii patroni ar putea prefera alte banci.
Banca intentioneaza oricum sa isi reduca expunerea pe sectorul de petrol si gaze. "In urma cu un an si jumatate, creditele acordate de banca companiilor din domeniul energiei primare reprezentau 50% din portofoliul de credite iar procentul a scazut pana la 36% la finalul anului trecut prin atragerea de clienti din alte sectoare. Vrem sa reducem acest procent in continuare, iar un nivel de 20% al expunerii pe acest sector ni se pare acceptabil," spune Vasile Ifrim, presedintele bancii.
Banca si-a schimbat recent numele din Banca de Credit si Dezvoltare Romexterra in Romexterra Bank si are intentia de a deveni o banca universala. Pentru dezvoltare pe domeniul de retail, banca se va concentra, conform presedintelui banci, asupra creditelor de consum si a celor imobiliare a cardurilor si a finantarilor pentru intreprinderile mici si mijlocii.
Banca intentioneaza sa isi dubleze capitalul social in acest an de la 600 miliarde de lei in prezent la pana la 1.200 miliarde de lei prin aprorturile actionarilor. Majorarea are in vedere investitiile programate pentru acest an, care se ridica la 92 miliarde de lei, dar si cresterea posibilitatii de creditate ale companiilor mari, reglementarile Bancii Nationale limitand expunerea unei banci pe un singur client la maximum 20% din fondurile proprii ale bancii.
Romexterra vrea sa constituie un grup integrat de servicii fincnciare asa cum au facut BCR sau Banca Transilvania. Banca are deja o societate de leasing (Romexterra Leasing) si una de brokeraj pe piata bursiera (Romexterra Finance -  fosta Romaxa din Targu Mures). Banca mai detine un pachet minoritar la o societate de asigurari, dar intentioneaza sa devina majoritara.



Investitii de 40 mld. lei la PetroAs
Banca va prelua in acest an dupa majorarea de capital societatea de asigurari PetroAs, la care detine deja 26% din actiuni. Tranzactia se va realiza prinn compensarea pachetului de actiuni detinut de o companie a grupului Paneuro cu o datorie a acestuia catre banca. Petro As este o societate de asigurari mica, care are in acest moment un capital social de 15 miliarde de lei, iar intentiile Romexterra sunt de a investi 40 miliarde de lei (un milion de euro) in societate.
La finalul anului trecut Romexterra avea active totale in valoare de 4.538 miliarde de lei (110 milioane de euro) si are ca obiectiv atingerea nivelului de 7.800 miliarde de lei la finalul acestui an. Profitul brut al bancii pe anul trecut s-a ridicat la 220 miliarde de lei, si si-a propus un profit de 334 miliarde de lei in acest an. Presedintele bancii spune ca Romexterra mizeaza pe o dublare a activelor si in fiecare din urmatorii doi ani, astfel ca banca sa ajunga in 2006 la o cota de 4% din sistemul bancar din punctul de vedere al activelor, fata de 0,7% in prezent.
Printre cei 120.000 de actionari ai bancii se numara Federatia Sindicatelor Libere si Independente  din Petrom (FSLIP), cu 16% din actiuni, Petrom cu 2%, companiile nationale din domeniul gazelor naturale cu 4,5% impreuna dar si mai multe persoane fizice din conducerea FSLIP. Liviu Luca, presedintele FSLIP, detine un pachet de peste 2% din banca.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO