Bănci și Asigurări

Ruşanu şi-a dat din arest demisia din funcţia de preşedinte al ASF

Ruşanu şi-a dat din arest demisia din funcţia de...

Autor: Ciprian Botea

05.03.2014, 22:23 781
Dan Radu Ruşanu a demisionat ieri din postul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care supraveghează pieţele de capital, asigurări şi pensii private, după ce a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat în dosarul Carpatica Asig.

Ruşanu este al doilea membru din conducerea ASF care demisionează. La începutul lunii februarie şi-a prezentat demisia şi Marian Mîrzac, membru neexecutiv care este la rândul său arestat preventiv în acelaşi dosar instrumentat de procurorii DNA. Pe lângă dosarul Carpatica, în care sunt cercetaţi şi alţi funcţionari din ASF, luna trecută a fost făcută publică şi valoarea primelor (zeci de mii de euro) încasate de şefii ASF la finalul anului trecut. Acestora li s-a cerut de către parlamentari să restituie primele, altfel vor fi demişi.

Consiliul ASF este format din nouă membri (patru executivi şi cinci neexecutivi), iar în acest moment conducerea este asigurată de prim-vicepreşedintele Daniel Dăianu. El a declarat ieri la finalul audierii din Comisia de buget-finanţe a Senatului că regretă salariul foarte mare şi primele în casate de la ASF. „Îmi cer iertare că am acceptat aceste prime. (...) Dis­confortul a fost teribil pentru mine şi, de aceea, am şi făcut acest gest (returnarea primei – n.red.). Într-un fel, cer iertare cetăţenilor pentru un salariu, pentru câştiguri pe care le am, nu printr-o decizie arbitrară, individuală a lui Dă­ianu la ASF, ci printr-o decizie colectivă“, a spus Dăianu citat de Mediafax.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO