Bănci și Asigurări

Ruşii se grăbesc să preia Volksbank International, OTP intră târziu în cursă

Foto AFP

Ruşii se grăbesc să preia Volksbank International, OTP intră târziu în cursă

Autor: Ciprian Botea, Voican Razvan

11.07.2011, 00:05 997

Gigantul bancar rus Sberbank intenţionează să încheienegocierile de preluare a grupului austriac Volksbank Internationalpână la sfârşitul lunii iulie, însă pe ultima sută de metri şiungurii de la OTP, care de doi ani au anunţat planuri mari deextindere în regiune, îşi arată interesul pentru aceeaşi ţintă deachiziţie.

Interesul OTP, cel mai mare grup financiar maghiar, ar puteafi însă tardiv din moment ce după mai multe luni de discuţii axateîn prin­cipal pe preţ, Herman Gref, şeful Sberbank, a declarat înpresa rusă că vrea să fi­nalizeze termenii tranzacţiei chiar lunaaceasta. Volksbank România, cea mai mare entitate din VolksbankInternational, ar ur­ma să fie exclusă din această operaţiune, celpuţin în faza iniţială. Surse bancare afirmă că există varianta caaustriecii să continue procesul de re­structurare şi readucere peprofit a filialei locale şi de-abia apoi să fie transferată şiaceasta ruşilor.

"Sigur că ne uităm şi la Volksbank", a declarat Sandor Csanyi,CEO al grupului OTP în cadrul unei conferinţe care a avut locsăptămâna trecută la Budapesta. El nu a precizat însă dacă se aflăîn negocieri cu austriecii pentru preluarea Volks­bankInternational.

Avantajul OTP ar putea fi faptul că ungurii sunt interesaţi şide subsidiara din România a Volksbank, în contextul în careîncearcă să-şi consolideze prezenţa pe plan local. OTP deţine pepiaţa românească o bancă de talie medie, cu o cotă de piaţă depuţin peste 1%, dar oficialii grupului spun că ţinta este să ajungăprin achiziţii la o cotă de cel puţin 5%. Csanyi nu a exclus niciposibilitatea ca OTP să cumpere în România o bancă cu un portofoliude credite deteriorat. Subsidiara locală a Volksbank a crescutagresiv în anii trecuţi exclusiv pe seama vânzărilor de cre­diteipotecare, iar portofoliul băn­cii a fost puternic afectat pefondul crizei eco­nomice. Volksbank România a avut anul trecut opierdere de 36 mil. euro.

Înainte ca OTP să se arate interesată, presa aus­triacă vehiculao valoare a tranzacţiei cu Sberbak de peste 700 mil. euro. Ar ficea mai im­portantă operaţiune de consolidare pe piaţa bancară dinregiune din ulti­mii ani. Parte a tran­zacţiei ar urma să fie şialţi doi acţionari im­portanţi ai Volksbank Inter­national - nemţiide la DZ Bank şi francezii de la Banque Populaire Caisse d'Epargne,care au câte 24,5% din acţiuni fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO