Bănci și Asigurări

Ruşii de la Sberbank ar prelua Volksbank România doar după ce austriecii o readuc pe profit

German Gref, şeful gigantului rus Sberbank, a discutat personal la Viena termenii aşteptatei tranzacţii cu Volksbank International, confirmând interesul pentru extinderea în regiune

Autor: Voican Razvan

09.06.2011, 23:54 1768

German Gref, CEO al gigantului bancar rus Sberbank, s-a aflatzilele acestea la Viena pentru a participa personal la negocierilede preluare a activelor Volksbank International, filiala dinRomânia - care are cea mai mare pondere în active, dar şi cele maimari pierderi, fiind un punct sensibil al discuţiilor.

Potrivit presei austriece, dacă în rundele precedente opţiunearuşilor era de a exclude România din pachetul achiziţionat, întretimp a apărut şi varianta unui transfer ulterior al băncii locale,în funcţie de anumiţi parametri. În acest scenariu, austriecii artrebui mai întâi să se ocupe singuri de restructurarea şi apoi deeficientizarea operaţiunilor din România, astfel încât ruşii săpoată prelua la un moment dat o entitate cu anumite baze derentabilitate.
Cert este că Armin Huber, membru al boardului de directori alVolksbank International, afirmă într-o declaraţie postată pesite-ul grupului că procesul de readucere a Volksbank România "pelinia de plutire" este în desfăşurare şi că banca-mamă se aşteaptăca filiala locală să genereze din nou profit anul acesta.
"Am dezvoltat şi implementat un nou model de business pentruRomânia, în care procesele sunt revăzute şi simplificate. Deasemenea, am făcut o evaluare a sistemelor de management alriscului şi am creat reguli complet noi pentru recuperareacreditelor restante. În prezent, continuăm procesul de a readucebanca la normal şi prin mai multe iniţiative legate de vânzări,incluzând unele produse noi. Ne aşteptăm ca România să genereze dinnou profit în 2011."
În acelaşi context, Friedhelm Boschert, CEO al VolksbankInternational, remarcă faptul că România a înregistrat în 2010 "unminus semnificativ", în timp ce şase din cele 10 subsidiare alegrupului au reuşit să-şi îmbună­tă­ţească rezultatele comparativ cu2009.
Filiala din România deţinea la sfârşitul anului trecut opondere de 35% în activele grupului, avea cea mai mare reţea deunităţi - 236, şi cel mai numeros personal - 1.373 (un sfert dintotal). Christophe Descos, un alt membru al board-ului dedirectori, spune că reţeaua de unităţi a Volksbank România încăeste în curs de evaluare şi pot fi aşteptate ajustări suplimentare.
Având în vedere dimensiunea şi situaţia financiară din 2010, cu opierdere de 31,4 mil. euro care a afectat rezultatele întreguluigrup, Volksbank România tinde să aibă rolul unui "cartof fierbinte"în negocierile dintre austrieci şi Sberbank. Situaţia filialeilocale ar subţia preţul tranzacţiei per ansamblu. Presa austriacă avehiculat o sumă maximă de 750 mil. euro care ar fi oferită de ruşipentru restul activelor.
La bursa speculaţiilor circulă şi teza unor conotaţii politice aleunei eventuale excluderi a băncii româneşti din tranzacţia în cursde negociere.
Oricum, după mai multe luni în care presa a lucrat mai mult cuzvonuri, German Gref a confirmat oficial săptămâna aceasta la Vienacă Sberbank este interesată de Volksbank International, fără aoferi însă detalii. Totuşi, el a afirmat că vede perspective decreştere pentru banca sa în regiunea Europei de Est şi de
Sud-Est. Ruşii beneficiază de consilierea italianului AlessandroProfumo, arhitectul extinderii puternice a UniCredit în regiune şimai departe spre Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO