Bănci și Asigurări

Salariatii din banci au castigat in medie 2.900 de lei in ianuarie

Salariatii din banci au castigat in medie 2.900 de lei in ianuarie

Click pentru imaginea marita

12.03.2008, 14:52 15

Salariatii din sistemul bancar au castigat in medie putin peste 2.900 de lei in ianuarie, remuneratia marcand o crestere fata de nivelul din noiembrie.
In decembrie, venitul mediu net al angajatilor din banci a facut un salt, la aproape 3.500 de lei, in conditiile in care au fost platite bonusuri de sfarsit de an si prime pentru sarbatori, arata datele BNR.
In octombrie salariile inregistrasera o scadere soc, coborand de la 3.500 la 2.500 lei, reflectand introducerea unor noi reglementari privind retinerea contributiilor la asigurarile sociale. Astfel, a fost eliminat plafonul pentru baza de calcul a acestor contributii de cinci salarii medii brute (circa 6.000 de lei), masura lovindu-i direct pe angajatii din banci cu venituri mari.
In aceste conditii, castigul net din ianuarie anul acesta este mai mic decat cel inregistrat in iunie 2007, cand salariatii au castigat in medie 3.242 de lei.
Totusi, comparativ cu luna octombrie, castigul din prima luna a anului marcheaza totusi o crestere cu 17%. Tendinta de crestere a salariilor este sustinuta in continuare de competitia intre banci pentru atragerea de angajati.
Conducatorii de banci se plangeau inca de anii trecuti ca extinderea retelelor a pus presiune pe resursele umane. Angajatii cu experienta au devenit foarte greu de gasit, mai ales in conditiile in care bancile au inceput sa isi dezvolte retelele si in localitatile de mici dimensiuni.
De altfel, mai multe banci care nu au reusit inca sa isi creeze o retea extinsa, precum OTP sau MKB Romexterra, au anuntat chiar ca se vor reorienta catre dezvoltarea canalelor alternative de distributie. Aceasta in conditiile in care operarea retelelor de unitati clasice a devenit foarte costisitoare, pe fondul cresterii chiriilor si a salariilor angajatilor.
Desi bancherii anuntau ca anul acesta extinderea retelelor ar putea sa fie incetinita, avand in vedere cresterea costurilor, dar si deteriorarea mediul de afaceri, care a dus la cresterea riscurilor.
Totusi, reteaua de unitati a continuat sa se extinda intr-un ritm rapid. Doar in luna ianuarie au fost deschise 101 unitati, totalul ajungand astfel la 5.582 de locatii.
Si numarul de salariati din banci a continuat sa urce, ajungand la 65.832 de persoane in ianuarie. Dintre acestia, 17.892 sunt concentrati in centrale, in timp ce grosul sunt in unitatile teritoriale.
Doar pe parcursul anului trecut bancile si-au majorat numarul de salariati cu aproape 11.000 de persoane. Numarul celor angajati a fost chiar mai mare, avand in vedere ca expansiunea din statisticile BNR reprezinta variatia neta, reflectand si plecarile din sistem.
Pe de alta parte, cresterea numarului de angajati influenteaza si evolutia castigului mediu. In conditiile in care salariatii recent atrasi in sistem sunt incadrati cu salarii mai mici si media este trasa in jos.
Cu toate acestea, venitul mediu in banci continua sa inregistreze o crestere robusta, astfel ca salariatii din sistem raman cel mai bine platiti din economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO