Bănci și Asigurări

Scaderea burselor a spulberat castigurile asigurarilor unit-linked in ianuarie

Scaderea burselor a spulberat castigurile asigurarilor unit-linked in ianuarie

Click pentru imaginea marita

05.02.2008, 20:35 55

Mai mult de jumatate din fondurile de investitii atasate asigurarilor unit-linked au inceput anul "pe rosu", scaderea burselor straine si a celei de la Bucuresti lovind puternic in randamente.
Practic, 26 din cele 42 de fonduri de pe piata locala au mers pe minus in prima luna a anului, cea mai mare scadere fiind de 16,31%, inregistrata de fondul Exponent, administrat de AIG Life, care investeste 90% din banii asiguratilor in actiuni cotate la BVB. Urmeaza in topul celor mai mari cinci scaderi fondurile KD Maximus (-15,98%), in care plaseaza banii din unit-linked slovenii de la KD Life, Interextra (-13,02%), administrat de Interamerican, Practic Max - Aviva
(-11,66%) si Progresiv - Allianz-Tiriac (-11,53%).
Celelalte 16 fonduri care au mers pe plus au inregistrat in ianuarie cresteri intre 0,19% si (Bond, administrat de ING Asigurari) si 1,93% (Euro-Plus, administrat de Allianz-Tiriac).
Cel mai mult au pierdut fondurile care investesc in actiuni, in conditiile in care in ianuarie indicele BET al BVB, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii de la Bursa, a pierdut 23%, iar indicele bursier american Dow Jones Industrial, de exemplu, a scazut cu 4,6% in aceeasi perioada.
Politele unit-linked sunt asigurari de viata care plaseaza o mare parte din prima platita de asigurat in fonduri de investitii administrate de asigurator sau de o alta companie, iar restul primei este destinat acoperirii riscului asigurat.
"Conform previziunilor analistilor, anul 2008 va fi dificil pentru pietele financiare atat din Europa, cat si din Statele Unite, dar si pentru cea din Romania. Analistii se asteapta la o incetinire a cresterii economice, iar datele negative care au continuat sa apara ca urmare a crizei creditelor ipotecare din SUA continua sa afecteze negativ sectorul bancar", explica Sinziana Maioreanu, director comercial la Interamerican. Ea spune ca legatura dintre piata locala de capital si pietele externe devine tot mai stransa si orice miscare de pe bursele straine se simte tot mai mult si in Romania.
Nici anul trecut fondurile atasate asigurarilor unit-linked nu au mers mai bine: chiar daca doar patru au fost pe minus, majoritatea au inregistrat randamente reduse, intre 0,28% in cazul Intermedium, administrat de Interamerican, si 29% la KD Maximus, singurul fond cu un randament peste cel al Bursei.
"In mod direct fondurile noastre nu au fost afectate de criza subprime, deoarece nu avem expunere pe aceste active. Bineinteles ca aceasta criza a afectat indirect portofoliile noastre cu expunere pe actiuni, din cauza efectului pe pietele globale", spune Bram Boon, directorul celei mai mari companii de asigurari de viata de pe piata locala, ING Asigurari de Viata, care administreaza sase tipuri de asigurari unit-linked, cu performante intre 5,16% si 10,47% in 2007.
Pentru a face o comparatie, in 2007 Bursa (indicele BET) a inregistrat o crestere de 22%. In acelasi an, cei care ar fi mizat pe aur ar fi obtinut un castig de 40%, singurul dezavantaj fiind faptul ca acest activ nu se tranzactioneaza foarte usor pe piata romaneasca. Tot in 2007, cei care si-au plasat banii in banci au obtinut dobanzi de aproape 7% pentru depozitele in lei si in jur de 3-4% pentru cele in euro. Inflatia a fost anul trecut de 6,67%, mai putin de jumatate din fondurile atasate asigurarilor unit-linked inregistrand randamente peste acest nivel. Asiguratorii spun insa ca in cazul acestor polite conteaza castigul obtinut pe termen lung.
"O polita unit-linked cu investitii pe piata de capital trebuie cumparata pentru cel putin zece ani. Nu merita incheiata pe o perioada mai scurta, pentru ca s-a demonstrat ca fondurile care investesc preponderent pe Bursa au performante mai bune pe termen lung", afirma Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, a doua companie de pe piata asigurarilor de viata.
"Turbulentele de pe pietele de capital internationale au afectat randamentele obtinute, insa nu cred ca sunt relevante aceste evolutii pe termen foarte scurt. Si asta pentru ca politele de asigurare de tip unit-linked sunt produse cu componenta investitionala a caror perioada de maturitate este de medie si lunga durata", spune Marius Onofrei, directorul de comunicare al Allianz-Tiriac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO