Bănci și Asigurări

Scaderi usoare pentru actiunile bancilor

09.08.2004, 00:00 14

Dupa mai multe saptamani de stagnare, actiunile bancilor cotate pe piata de capital au inregistrat saptamana trecuta scaderi usoare in ciuda informatiilor pozitive privind situatiile financiare. Luna august inseamna de obicei pe piata de capital scaderea interesului brokerilor si investitorilor ceea ce imprima de obicei cotatiilor actiunilor o traiectorie descendenta.Pe parcursul saptamanii trecute, actiunile Bancii Transilvania au pierdut aproape 3% din valoare, cele ale BRD- SocGen au coborat cu 1,1%, iar cele ale Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat o crestere nesemnificativa de 0,5%.
Vineri, actiunile BRD - Societe Generale au revenit din nou sub pragul de 27.000 lei/actiune, incheiind sedinta de vineri la o cotatie de 26.800 lei/actiune. Actiunile bancii s-au numarat printre cele mai tranzactionate de pe piata cu o valoare a tranzactiilor incheiate de 6 miliarde de lei.  Banca  are o capitalizare bursiera de 1,1 miliarde de dolari. BRD nu a publicat inca rezultatele financiare pe primele sase luni.
Scaderea de saptamana trecuta a actiunilor Bancii Transilvania a venit in ciuda rezultatelor financiare pe primul semestru in crestere raportate recent.  Transilvania a realizat in prima jumatate a anului un profit net de 280 miliarde lei (6,9 milioane euro), in crestere cu 43% fata de perioada similara a anului trecut. Volumul activelor detinute de banca a inregistrat o crestere de 32,3%, pana la 18.797 miliarde lei (458 milioane euro). Actiunile bancii au inregistrat vineri cel mai mic pret atins in ultimele patru saptamani, 6.850 lei/actiune. Acesta a fost si cotatia de inchidere, cu 0,7% mai mica fata de valoarea precedenta. Valoarea operatiunilor cu actiunile bancii a fost de 5 miliarde de lei.
Singura dintre cele trei banci de la Bursa de Valori care nu a inregistrat vineri o depreciere au fost cele ale Bancii Comerciale Carpatica. Pretul acestora a ramas la valoarea de joi, 9.400 lei/actiune, valoarea tranzactiilor depasind  doua miliarde de lei. Oficialii bancii au declarat saptamana trecuta ca spera pentru acest an la un profit de 200 miliarde de lei fata de 180 miliarde de lei dupa rezultatele bune inregistrate in primele sapte luni ale anului.
Actiunile Eurom Bank, listata la Bursa Electronica RASDAQ nu au inregistrat vineri tranzactii, tendinta din ultimele luni a actiunilor bancii fiind una de stationare in jurul pretului de 4.700 lei/actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO