Bănci și Asigurări

Scutite de impozit, depozitele la termen au redevenit atractive

22.10.2009, 00:00 48

Majoritatea clientilor care au economisit anul acesta s-aureorientat spre depozitele clasice la termen, dupa ce in aniitrecuti vedetele fusesera conturile de economii, in conditiile incare dobanda nu mai este impozitata, iar dobanzile au fostatractive.

Cea mai rapida ascensiune a fost inregistrata de depozitele latermen, impulsionate de modificarile de ordin fiscal si de politicabancii centrale.

La sfarsitul lunii iunie, sumele atrase de banci in depozite latermen depaseau 64,5 miliarde de lei (15,3 mld. euro), fiind increstere cu 55% fata de nivelul din perioada similara a anuluitrecut. Numai in 2009 depozitele la termen s-au majorat cu 40%. Inschimb, banii stransi in conturi curente au continuat tendintadescendenta, ajungand la un declin anual de circa 19%. Conturile deeconomii sunt asimilate ca si functionalitate conturilor curente,permitand retrageri sau depuneri la orice moment, insa dobanzileoferite de banci sunt mai mari, apropiindu-se de cele la depoziteleclasice.

"Sunt mai multi factori care concura la aceasta situatie si inprimul rand explicatia este legata de evolutia fiscalitatii. Panaanul trecut conturile curente au fost impulsionate de faptul cadobanzile nu erau impozitate. Din ianuarie anul acesta si dobanzilela termen sunt scutite de impozit, ceea ce a eliminat dezavantajulinregistrat in fata conturilor curente", explica Ionut Dumitru,economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Masura scutirii de impozit a dobanzilor obtinute din depozitelela termen incepand cu 1 ianuarie 2009 a fost luata de Guvern innoiembrie anul trecut in incercarea de a stimula economisirea petermen mediu si lung a populatiei. Pana anul acesta, dobanzileobtinute din depozitele la termen erau impozitate cu 16%.

In acelasi timp, depozitele la termen au fost impulsionate dedobanzile mari oferite de banci in ultimele luni din 2008 si lainceputul acestui an.

In ciuda unui trend evident de reducere a dobanzilor la depoziteconsemnat in ultimele luni, economiile pe perioade mai lungi alepopulatiei continua sa creasca fiind impulsionate de politicaBNR.

"In al doilea rand, tendinta de crestere a depozitelor la termeneste legata si de evolutia necesitatilor de lichiditate. Unregulament al BNR, intrat in vigoare in septembrie, penalizeazaconturile curente in favoarea depozitelor la termen, ceea ce dinpunct de vedere prudential face sens din perspectiva managementuluilichiditatilor", a mai spus Dumitru.

De asemenea, trendul de reducere a bonificatiilor la depozite afost insotit de un proces dezinflationist, dobanda reala ramanandin aceste conditii la un nivel confortabil de circa 4-5% pe an.

Populatia va continua sa economiseasca si in perioada urmatoare,ceea ce va contribui la atenuarea pozitiei de debitor net aacesteia fata de sistemul bancar, considera economistul-sef alRaiffeisen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO