Bănci și Asigurări

Seceta ar putea duce afacerile cu asigurari agricole la 25 de milioane de euro

27.06.2007, 15:23 37

Seceta prelungita din acest an, care le-a adus agricultorilor pierderi de zeci de milioane de euro, s-ar putea transforma intr-o sursa de venituri pentru companiile de asigurari, spun reprezentantii acestora.
"Seceta ar putea sa aiba un efect benefic in toamna. Producatorii agricoli isi vor da seama pana atunci ca nu primesc despagubiri pentru terenurile afectate decat daca au o asigurare", sustine Anghel Burghila, directorul general al Fata Asigurari, companie cu actionariat italian, specializata pe asigurari agricole. El estimeaza ca aceasta piata ar putea ajunge la 25-30 de milioane de euro anul viitor.
Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in primul trimestru din acest an primele brute subscrise din asigurari agricole au fost de 1,7 mil. euro (5,4 mil. lei), numarul total de polite incheiate fiind de circa 14.000. In aceeasi perioada, indemnizatiile brute platite de asiguratori au fost de circa 0,6 mil. euro (1,8 mil. lei).
Pentru anul trecut nu exista cifre exacte referitoare la piata asigurarilor agricole, deoarece asiguratorii nu au raportat separat Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor primele brute subscrise din aceasta activitate.
Unii jucatori din piata estimeaza, insa, valoarea primelor brute subscrise in 2006 la aproximativ 15 mil. euro (50 mil. lei).
Ultimele date prezentate de Ministerul Agriculturii arata ca suprafata cultivata afectata de seceta este de 1,7 milioane de hectare, din care pentru doar 700.000 se vor plati despagubiri. Acestea vor fi platite de stat, suma alocata fiind de circa 160 de milioane de euro (500 mil. lei), adica intre 600 si 750 de lei/hectar.
Guvernul despagubeste agricultorii ale caror culturi sunt distruse de calamitati naturale, cum ar fi seceta prelungita, inundatiile sau vantul puternic (peste 80 km/ora), dar numai in cazul in care acestia au incheiat polite de asigurare pentru terenurile pe care le cultiva, care acopera alte riscuri decat calamitatile naturale. Printre riscurile acoperite de aceste polite se numara grindina, inghetul tarziu de primavara si cel timpuriu de toamna, ploaia torentiala sau alunecarile de teren.
Companiile de asigurari care au obtinut in acest an de la Ministerul Agriculturii acordul de a vinde asigurari agricole sunt Agras, Asiban, Asirom, Astra, Generali, Omniasig, Allianz-Tiriac, Fata, BCR Asigurari, Carpatica Asig, Unita, Ardaf si Asitrans, in total 13 societati.
"Cred ca anul viitor primele subscrise din asigurari agricole vor creste, dupa seceta din acest an", afirma Catalin George Stroe, director de vanzari si marketing la Asirom. Potrivit lui Stroe, pretul pentru aceste polite variaza de la 1,5% la 6% din suma asigurata, in functie de zona in care se afla terenul si de culturi.
"In judetele cu risc foarte mare, cum ar fi Vrancea, Buzau sau Prahova, unde riscul de grindina este ridicat, pretul este de 5-6%", explica Stroe. In zonele cu risc redus cotatia coboara la 1,5-2% din suma asigurata. Printre culturile pentru care asigurarea este mai scumpa se numara vita de vie si pomii fructiferi.
"Probabil ca dupa aceasta seceta suprafata asigurata se va dubla, insa va fi greu, pentru ca producatorii agricoli nu dispun de fonduri suficiente", afirma Liviu Olteanu, seful departamentului de asigurari agricole al Astra-Uniqa.
In prezent, mai putin de 10% din suprafata de 9 milioane de hectare a terenurilor arabile din Romania este asigurata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO